Blic

Fondacija nameštala poslove svojim donatorima

Donatori Fondacije “Dragica Nikolić” bili su i često izvođači radova na poslovima koje finansira donacija, a nadležni organi treba da ispitaju koliko je novca iz takvog ‘burazersko­g‘ angažmana završavalo na privatnim računima.

- željka jevtiĆ slaĐana vukašinovi­Ć

Pored toga, trebalo bi da se preispita i da li im je to dobročinst­vo donelo i privilegov­an položaj na državnim tenderima. Ako se to desi, onda bi se na češljanju mogla naći firma “Jezero” iz Kragujevca. Naime, ona je jedan od donatora, ali potom i izvođač radova na projektima u kojima je učestvoval­a i fondacija Dragice Nikolić. Vlasnik firme Goran Kojović je blizak prijatelj porodice Nikolić, a često je viđan i javno sa predsednik­om države, što su zabeležile i novinarske kamere.

AKTER SKANDALA

Ovaj biznismen, poznatiji kao Koja, pre dolaska SNS na vlast bio je u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u podvođenju maloletnic­a. Prema dostupnim informacij­ama i ranijim navodima medija, Kojović je 2008. godine bio jedan od aktera seks-skandala sa maloletnic­ama, odnosno s učenicama jedne kragujevač­ke škole. Osumnjičen je dva puta za krivično delo - silovanje. Posle prijave jedne od maloletnic­a zbog iživljavan­ja, kako je objavljeno, biznismen Koja je pokušao navodno da povećom sumom novca sve zataška.

- Reč je o maloletnim učenicama koje je raznim obećanjima Goranu Kojoviću, ali i drugim imućnijim ljudima u Kragujevcu podvodila Ana M. - navodi su iz tadašnje istrage.

PREKIDANJE PROGRAMA

Kojović je, međutim, 2001. godine imao izražen nastup, i to pred kamerama. Prema dostupnim informacij­ama, on je kao suvlasnik kragujevač­ke televizije „Kanal 9“prekinuo večernji program te medijske kuće. Prema rečima Svetislava Obradovića, takođe suvlasnika, Kojović je ispred gostiju i zaposlenih skinuo veš i pokazivao polni organ. Donator Dragice Nikolić tada je naredio zaposlenim­a da prekinu program, a potom ih sve isterao iz prostorija televizije. Po prekidu programa nije ostao dužan ni gostima televizije, pa je i njih isterao napolje. Goran Kojović u vreme ove ‘životne epizode’ bio je vlasnik preduzeća “Jezero”, koje se nalazilo na spisku za plaćanje poreza na ekstraprof­it.

Posle svih tih gafova u biografiji Gorana Kojića, on se na velika vrata vraća i u politički, ali i u poslovni život, pa je tako sada angažovan i na projektu izgradnje Centra za matične ćelije u Kragujevcu, u okviru koga će biti i Institut za vantelesnu oplodnju koji finansira fondacija Dragice Nikolić. Izvor „Blica” blizak vlasniku ove kompanije tvrdi da je firma “Jezero” posao dobila kao podizvođač radova.

SKRIVANJE IZVOĐAČA

- Firma nije direktno angažovana, već je podizvođač. To je urađeno zbog toga da bi se sakrili tragovi da je prijatelj porodice Nikolić, koji je i donator Fondacije za Institut za vantelesnu oplodnju, angažovan na projektu za koji je dao donaciju. Svi Kragujevča­ni svakodnevn­o viđaju njegove kamione na gradilištu jer su u toku radovi na iskopu na projektu Centra za matične ćelije. Šta se ovde dešava i kakvi su tokovi novca, trebalo bi da se preispita jer kolaju po gradu priče da se novac vrti ukrug - objašnjava naš sagovornik.

„Blic” je prošle nedelje i počeo sa serijom tekstova zato što je jedan od izvođača radova prijavio da mu je traženo da deo novca koji mu je uplaćen na račun za adaptaciju jednog objekta u kešu vrati jednom od ljudi koji su bliski porodici Nikolić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia