Blic

Više nema gu žve zbog putarine

Vozači će ubuduće manje vremena trošiti na plaćanje putarine jer je juče puštena u rad nova naplatna stanica „Beograd“kod Vrčina.

- jovana aleksiĆ

Ta naplatna stanica na auto-putu Beograd Niš nasleđuje staru kod Bubanj potoka (radila je 40 godina), od koje ima 45 odsto veću propusnu moć. Otvaranju je prisustvov­ao i premijer Aleksandar Vučić.

- U ovaj projekat Vlada Srbije uložila je oko 14 miliona evra, to je za nas veoma bitno jer naši snovi, poslovni apetiti države Srbije su mnogo veći za naredni period - naveo je Vučić, ističući da će se time znatno smanjiti gužve.

Kompleks nove naplatne stanice ima 23 ulazno-izlazne trake, raspoređen­e u jednom nizu, za razliku od prethodne, gde je 15 traka bilo raspoređen­o u dva reda. Od ukupnog broja traka 14 je predviđeno za izlaz, odnosno naplatu, dok je za ulazak na auto-put planirano devet traka, od čega su tri trake reverzibil­ne i mogu da menjaju svoju namenu u periodima pojačanog intenzitet­a saobraćaja. Oni koji putarinu plaćaju elektronsk­im putem sada će to moći da čine u 20 saobraćajn­ih traka, dok je ranije to bilo moguće samo u devet.

Propusna moć nove naplatne stanice će iznositi oko 5.300 vozila na sat. Izgrađen je i parking sa 75 mesta, plus 17 mesta namenjenih isključivo za havarisana vozila. U cilju boljeg praćenja saobraćaja, postavljen­o je 70 kamera u HD rezoluciji.

Pored ukazivanja na važnost ove naplatne stanice, premijer je najavio i završetak Koridora 10.

- Privodimo kraju izgradnju Koridora 10, i istočnog i južnog kraka, i mi ćemo dati sve od sebe da to do kraja godine završimo - rekao je Vučić.

 ??  ??
 ??  ?? kontrolna soba
kontrolna soba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia