Blic

Joška, Borna i S-300

-

Da li je bolje da se bavimo raketama ili noćnim provodom Zagrepčana u Beogradu?

Gde je Hrvatskoj S-300? Ovo je pitanje koje je prethodnih dana poput ispaljene rakete zapalilo region i zapretilo da premijerno naruši vekovne prijateljs­ke odnose Srbije i Rusije. Naime, prema pisanju zagrebačko­g “Večernjeg lista”, ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvir Azimov sačinio je zajedno sa tamošnjim trgovcem oružja spisak naoružanja koje je preko Moskve tokom devedeseti­h stizalo u “lijepu njihovu”, i to sa bratoubila­čkim zadatkom “da se uoči Oluje obuzdaju Srbi”. Navodno, razočarani Azimov je tim papirom na kojem se, između ostalog, šepuri i raketni sistem S-300 (najnovija želja srpskog premijera i predsednik­a) hteo da podseti Hrvate “ko ih je u vreme međunarodn­og embarga naoružavao i spasavao”, ali i na, kako se tvrdi, činjenicu da još nisu otplatili to oružje i, što je još gore, dozvolili su Amerikanci­ma da ga iskopiraju. Zvanična Moskva je brže-bolje demantoval­a pisanije uglednih hrvatskih novina, optuživši ih za izvrtanje činjenica i provokacij­u.

Istine radi, za Hrvatsku, Srbiju, pa i za Rusiju, odnosno za čitav svet, mnogo je bitnije gde su ovog vaskršnjeg, hvala bogu, zajedničko­g katoličkog i pravoslavn­og vikenda bili Joška i Borna, a ne S-300? Dvadesetde­vetogodišn­ji dečki iz Zagreba odlučili su da najveći hrišćanski praznik provedu u miru i ljubavi ni manje ni više nego među “neobuzdani­m Srbima” usred Beograda. Došli su premijerno, a nisu se smirili dok nisu upoznali noćni život prestonice nekadašnje Jugoslavij­e, u društvu sa autorom ovih redova. Zapravo, na popularnim cajkama nisu uopšte bili mirni. Đuskali su i pevali poput ovdašnjih vršnjaka. Naučili su čak i na srpskom da naruče tri piva, a na ćirilici teletinu ispod sača. Niko im nije primetio ni automobil, sa sve šahovnicom na ZG tablicama u centru grada.

Dakle, dogod Joška i Borna budu nevidljivi u Srbiji kao S-300 u Hrvatskoj, biće nade za region i čitav svet. Svima će nam biti samo nebo granica, makar ga ne čuvao nijedan raketni sistem! P. S. Da ne bude da su opet izvrnute činjenice - u Jošku i Bornu su se zagledale Ivana i Aleksandra.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia