Blic

Vučić ni sa kim nije razgovarao o mestu premijera

Svako ko posle Aleksandra Vučića bude došao na mesto premijera moraće da trpi poređenje, i to neće biti nimalo lako i neće ići u korist novog premijera, kaže za “Blic” Aleksandar Vulin.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Naš sagovornik dodaje i da će novi predsednik Vlade morati da se izbori s tim i da se trudi da ostavi svoj trag.

Na pitanje da li bi Ana Brnabić mogla da bude uspešan premijer i da li bi za njega predstavlj­ala autoritet ukoliko je Vučić izabere, Vulin kaže da će poštovati svaki izbor.

- Vučić je ostavio dubok trag i biće mi neobično da ga ne viđam na mestu na kojem sam navikao da ga viđam. Ipak, ne sumnjam da će dobro izabrati. Da li ste o tome pričali u Vladi?

- Nisam, i mislim da Aleksandar na tu temu nije razgovarao ni sa kim. Imali smo izbore i to pitanje niko nije postavljao i drago mi je da je tako jer pokazuje da koalicija funkcioniš­e. Niko nije pokušavao da istakne svoje učešće u kampanji i naplati to nekom funkcijom. Ta odluka, koliko znam, nije doneta i vrlo sam miran, jer ako je Vučić dobio dva miliona glasova, on ima pravo da odluči o tome vrlo suvereno. Kao mogući naslednici pominju se Ivica Dačić, Ana Brnabić, Nebojša Stefanović. Da vi birate,

koga biste postavili? - Sa svima njima imam ličan odnos, imam svog favorita među njima, ali neću otkriti ko je. Pominje se da ćete i vi promeniti resor. Koliko je to realno?

- Pominjalo se svašta. Do sada samo nisam bio ministar finansija i ministar zdravlja, tako je i ovaj put. Kažu da nijedan ministar ne voli uniformu koliko vi. Priča se da ima šanse da budete ministar policije ili odbrane. - Ne znam da li volim uniformu. Nosim je zato što je praktična pošto sam stalno na terenu. Kada sam u kampu, u blatu do kolena, kada sam na hladnom, kada je kiša, nosim uniformu, ali nisam vezan za uniformu. Zadovoljan sam svojim resorom, mislim da je voditi resor socijalne zaštite velika čast. Vaš resor je najbrojnij­i kada je reč o korisnicim­a.

- U sistemu socijalne zaštite imamo 700.000 korisnika, a nas 14.500 brine o tim ljudima. Da biste razumeli, socijalna zaštita je kao vodovod. Kada voda teče, sve je u redu, niko ne primećuje. Ali kad nestane... Zamislite samo jedan dan bez socijalne zaštite. Možete da zamislite bez drugih službi, ali samo jedan dan da nema ko da brine o vašim roditeljim­a, o deci bez roditeljsk­og staranja, da niko ne brine o deci ometenoj u razvoju, jedan dan bez tuđe nege i pomoći - nemoguće je. Kako posle dve nedelje gledate na studentske proteste? - Iza protesta stoje predsednič­ki kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić i svakako da su podržani i od organizaci­ja koje dolaze van granica ove zemlje. Nemam problem sa tim, samo mi nije jasno zašto je to tajna. Ali to se ne uklapa s onim što vidimo na terenu. Jankovića i Jeremića nema u koloni, zašto bi tako nešto krili?

- Zato što znaju da dobar deo ljudi koji protestuju ne bi hteo da protestuje za njih. Da su hteli, oni bi glasali za njih, ne bi dobili tako mali broj glasova. Nije mi jasno

što ne kažu otvoreno kad svakodnevn­o vidite ljude iz njihovog najbližeg okruženja na protestima. Smatram da bi trebalo da preuzmu odgovornos­t za ono što se dešava. Da li Vučić treba da ostane na čelu SNS sad nakon što je izabran za predsednik­a?

- Ne odlučujem o tome jer nisam deo SNS, ali moje mišljenje je da u višepartij­skom sistemu nije problem da čovek za kojeg su građani glasali bude šef stranke za koju su građani glasali. Tako je svuda u svetu. Vi polažete zakletvu na Ustav, ne na statut ili program stranke. Nema razloga da napušta stranku. To može za partiju da bude opterećenj­e zato što prvi čovek ne može da se posveti obavezama u stranci, ali politički ne vidim razlog zašto bi napuštao stranku.

 ??  ??
 ??  ?? zadovoljan sam svojim resorom, mislim da je voditi resor socijalne zaštite velika Čast
zadovoljan sam svojim resorom, mislim da je voditi resor socijalne zaštite velika Čast

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia