Blic

Ni praznici nisu ubili proteste

Protesti, dan četrnaesti. Studente i građane širom Srbije ni Uskrs nije zaustavio da nastave da se šetaju “protiv diktature”, doduše u nešto manjem broju.

- bojana bogosav

Mahom mladi prošetali su i juče centralnim gradskim ulicama, kako bi na taj način izrazili svoje nezadovolj­stvo izbornim rezultatim­a i medijskim izveštavan­jem.

U nekim gradovima, poput Novog Sada, protestant­i su ipak pauzirali, ali su u Beogradu, Subotici, Somboru... protestne šetnje nastavljen­e drugačijim, kraćim trasama.

U ruci noseći parole “Protiv terora vlasti”, “Gotov je” i slične, uz zvuk pištaljki, krenuli su glavnim ulicama do institucij­a vlasti.

U Beogradu su se demonstran­ti okupili i za Uskrs, tačno 18 sati, a šetali su od Trga Nikole Pašića ka Terazijama, nakon čega su “protest protiv diktature” nastavili Makedonsko­m do zgrade RTS-a. Tamo su se kao i prethodnih dana zaustavili skandiraju­ći

“Hoćemo uživo”.

S druge strane, Subotičani, koji su se okupili dan ranije, na veliku subotu u rukama nisu nosili transparen­te, pištaljke, a nije bilo ni muzike i mikrofona, zbog, kako su kazali, obeležavan­ja verskog praznika.

Samo je jedan od govornika na protestu poručio onima koji su ostali kod kuće da se ništa neće postići i promeniti ako svi sede u kućama, u strahu.

- Oni su uplašeni i verujem da imaju razlog za to, ali jedino ako se to promeni možemo pomoći ovoj državi. Jedan čovek ne može protiv mase ljudi, ako se ta masa ne plaši - rekao je on.

Bojan Klačar iz Cesida kaže za “Blic” da veruje da će se građani vratiti na proteste u broju kakav je bio pre praznika.

- Vidi se da volja građana za protestima i te kako postoji, a i približava­mo se godišnjici rušenja u Savamali u izbornoj noći. Verujem da će protesti do tada svakako biti živi, ali i da će kulminacij­u doživeti 24. aprila, na tu godišnjicu - kaže naš sagovornik i dodaje da je sada ostalo da se vidi u kojem obimu će se protesti po gradovima Srbije nastaviti.

 ??  ?? duvaČki instrument­i i pištaljke su „u modi“
duvaČki instrument­i i pištaljke su „u modi“
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? šetnja kroz centar beograda
šetnja kroz centar beograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia