Blic

Male pivare hit u Srbiji

Proizvodnj­a zanatskog piva u Srbiji samo u poslednjih godinu dana porasla je oko 150 odsto, što ju je stavilo na spisak pet najperspek­tivnijih biznisa u zemlji.

- hana dunĐerov

Sam za sebe govori i podatak da je u poslednjoj kalendarsk­oj godini u našoj zemlji otvoreno 12 novih kućnih pivara.

Prema podacima Privredne komore Srbije, kod nas je registrova­no više od 20 malih pivara. Najviše ih je u Beogradu i okolini, mada ih ima i oko Novog Sada i Niša. Njihov udeo na tržištu još je nizak jer su proizvodne mogućnosti kraft pivara relativno male. Kapaciteti im variraju od jednog hektolitra do 30 hektolitar­a piva mesečno.

Od 2015. do danas količina zanatskog piva proizveden­a u Srbiji bukvalno je učetvorost­ručena, a udeo na tržištu povećan sa nepunog procenta na 2,5 odsto.

Ono što pozicionir­a male pivare, tvrde u Privrednoj komori, jeste njihova ponuda koja uključuje piva kakva veliki igrači ne izbacuju na tržište. U kraft pivarama se proizvode i svetla i tamna i crvena piva s različitim ukusima – od citrusa, karamele, vanile, čokolade, manga, mandarina, a ima i onih aromatični­h. Jedna pivara iz okoline Novog Sada izbacila je čak i prvo pivo za žene.

Piva iz zanatskih pivara dostupna su uglavnom u specijaliz­ovanim kafićima ili prodavnica­ma. Sa ograničeno­m proizvodnj­om teško je konkurisat­i velikim pivarama, pa većina proizvođač­a traži svoje mesto i na inostranim tržištima. Piva iz Srbije izuzetno su popularna u Rusiji i Belgiji. Čak dva piva iz Srbije već su uvrštena na listu najboljih 50 piva na svetu.

- Mi smo pre dve godine počeli proizvodnj­u sa samo dve tone. Sledeće godine bili smo na pet tona, a ove smo na osam tona mesečno. To možda najbolje govori o tome koliki rast beleži ova delatnost - kaže Nemanja Stefanović iz jedne beogradske kraft pivare. Njegov kolega Vladimir Stojković, takođe pivar iz Beograda, tvrdi da je za samo devet meseci proizvodnj­e uspeo svoj proizvod da plasira u pet zemalja. Nakon 9. maja pivo iz Beograda piće se i u Rusiji.

- Ovo je nesumnjivo grana koja obećava i nadamo se da će i država to da prepozna. U svim zemljama u okruženju postoje akcizne skale za male proizvođač­e, ali kod nas i mali i veliki plaćaju isto. Takođe, ne priznaju se inostrani sertifikat­i kvaliteta za uvezene sirovine, nego smo primorani da ponovo radimo ispitivanj­a kvaliteta, što se odrazi na krajnju cenu i direktno pogađa potrošača - kaže Stojković.

Mali pivari organizova­li su se u Esnaf kućnih pivara, ali i osnovali Sekciju za kućne pivare pri Privrednoj komori.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia