Blic

Lažni general krvavih ruku

Ozloglašen­i Rustem Mustafa Remi (46) jedini je među vodećim kriminalci­ma na Kosovu i Metohiji koji je osuđen na pravosnažn­u zatvorsku kaznu.

- vuk z. cvijiĆ

On je 2015. osuđen samo na četiri godine zatvora jer je nečovečno postupao prema zarobljeni­m albanskim civilima jer je sumnjao u njihovu odanost teroristič­koj OVK.

Prema podacima više policija, Mustafa, koji je bio komandant OVK za teritoriju Laba, formirao je kriminalnu organizaci­ju koja kontroliše ovu oblast. Njega su, osim srpske BIA i bezbednosn­e službe zapadnih zemlja označile kao jednog od glavnih organizato­ra teroristič­kih akcija od početka 2001. na KiM, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije - Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

„Na području Laba, obuhvataju­ći opštine Gnjilane, Vitina i Kačanik, deluje grupa lojalna Rustemu Mustafi, jednom od najuticajn­ijih komandanat­a OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa. Ovaj klan je usmeren na aktivnosti vezane za krijumčare­nje droge“, piše u izveštaju BIA. Mustafa i njegova kriminalna organizaci­ja, kako stoji u više izveštaja, kontrolišu transport heroina i marihuane preko teritorije Laba i okolnih opština. On je uspostavio bliske kontakte sa osobama koje kontrolišu transport droge iz Albanije i Turske preko KiM ka Evropi. Najgori teroristič­ki napad je izvela teroristič­ka grupa „BIA“koju je formirao Mustafa. „BIA“je pod neposredno­m komandom Fatmira Humolija 16. februara 2001. u blizini sela Livadice kod Podujeva detonirala bombu ispod autobusa “Niš-ekspresa” i ubila 11 putnika srpske nacionalno­sti. Za Mustafin terorizam se znalo i u SAD. Odlukom američkog predsednik­a Džordža Buša od 29. juna 2001. u Federalnom registru SAD (knjiga 66, broj 126), Mustafa dospeva na listu ljudi koji predstavlj­aju “pretnju miru na zapadu Balkana i međunarodn­im snagama u regionu”.

Mustafa, koji je rođen 27. februara 1971. u selu Prepolac kod Podujeva, prema podacima BIA “teroristič­kim aktivnosti­ma počeo je da se bavi 1989, u okviru ilegalne grupe NPRK”. On se 1998. priključio štabu OVK za područje Lab - tzv. 5. operativna zona, gde je prvo bio zamenik, a potom i komandant. Jedinice pod njegovom naredbom izvršile su više teroristič­kih napada na pripadnike vojske i policije, ali najčešće na srpske civile, a napadali su i albanske civile. Posle raspuštanj­a OVK, oktobra 1999, i formiranja Kosovskog zaštitnog korpusa KZK pod kontrolom međunarodn­ih snaga, Mustafa biva imenovan za komandanta 5. odreda zaduženog za oblast Lab, a kasnije i komandant 6. oblasti. On nikada nije završio vojne škole, a Agim Čeku ga je imenovao za generala KZK-a.

Prema obaveštajn­im podacima, Mustafa u svojim kriminalni­m aktivnosti­ma, pre svega trgovini drogom, sarađuje sa Haradinaje­m, dok je do 2015, kada je pravosnažn­o osuđen, bio poslanik i potpredsed­nik Tačijeve stranke. Posle raspuštanj­a OVK na KiM se formiralo oko 40 oružanih grupa Albanaca, sa po 10 do 300 aktivnih pripadnika, uglavnom iz redova bivše OVK i kriminalac­a.

Grupe pod kontrolom Mustafe, osim što proteruju preostale Srbe, počinju da se bave preprodajo­m napuštenih stanova i druge imovine. Mustafa je osim teroristič­ke grupe “BIA” direktno formirao i “Skiftere” i “Crvenu ruku”, čiji su pripadnici progonili, kidnapoval­i i ubijali preostale Srbe na području Prištine i Podujeva.

 ??  ?? rustem mustafa remi (dole na slici) formirao je Čak tri teroristiČ­ke grupe: „bia“, „skiftere“i „crvenu ruku“
rustem mustafa remi (dole na slici) formirao je Čak tri teroristiČ­ke grupe: „bia“, „skiftere“i „crvenu ruku“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia