Blic

Sertić neće da bude direktor, izabrao platu u Kineskoj banci

- S. Gavrić

Bivši ministar privrede Željko Sertić izabrao je platu u Kineskoj banci umesto mesta direktora Razvojne agencije Srbije (RAS).

Sada već bivši v.d. direktora RAS-a kaže za „Blic“da ga ništa ne sprečava da bude član Upravnog odbora Kineske banke, koja je nedavno počela da radi u Srbiji, jer mu je 11. aprila istekao mandat u RAS-u. Za novi se očigledno neće kandidovat­i.

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je žalbu Sertića na prethodnu odluku o zabrani obavljanja dve funkcije, u RAS-u i u Kineskoj banci.

U Agenciji ističu da je Odbor odbio zahtev za davanje saglasnost­i Sertiću. Kako su naveli, ovakvo rešenje doneto je na sednici 22. februara. Ipak, oni su naglasili da ih je u međuvremen­u Sertić obavestio o prestanku rada u RAS-u.

- Dopisom od 12. aprila Sertić je obavestio Agenciju da je prestao sa istovremen­im obavljanje­m javne funkcije v.d. direktora Razvojne agencije Srbije i funkcije člana UO Kineske banke, jer mu je istekao mandat v.d. direktora. Postupak provere je u toku – kažu za „Blic“u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Isto to potvrdio nam je i sam Sertić.

- Drugostepe­ni organ Agencije odbio je žalbu koju sam podneo. Istekom šestomeseč­nog mandata v.d. direktora RAS-a, na koji sam, odlukom Vlade Srbije, imenovan do 11. aprila ove godine, formalno je prestao i sporni dualizam funkcija koji je postojao po mišljenju Agencije - navodi Sertić.

Kako dodaje, o tome je u zakonskom roku obavestio Agenciju.

- S tim u vezi, trenutno ne postoji zakonska obaveza za traženje nove odluke Agencije za borbu protiv korupcije – zaključuje Sertić.

On je, dakle, odlučio da uđe u bankarske vode i napusti javni sektor. To i ne čudi, s obzirom na to da su plate članova odbora banaka basnoslovn­e. Opšte je poznato da se mesečna primanja u odborima kreću od 1.000 evra pa do vrtoglavih 20.000 evra.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia