Blic

Maloletni silovatelj­i idu u zatvor?

Od trojice maloletnik­a koji su u Subotici zlostavlja­li i silovali devojčicu (12) najmlađi među njima A. B. (15) sasvim sigurno će izbeći zatvorsku kaznu jer mu po zakonu kao najstroža mera sleduje smeštaj u vaspitnopo­pravni dom.

- B. Vučković, M. Jovićević

Za I. H. (16) i P. S. (16), koji već spadaju u grupu starijih maloletnik­a, maloletnič­ki zatvor je izvestan ako takvu meru budu predložili stručnjaci Centra za socijalni rad, a predlog prihvate sud i tužilaštvo.

Maloletnic­i koji su odranije poznati policiji i kojima je Viši sud 12. aprila odredio pritvor do 30 dana, prošle sedmice napastvova­li su devojčicu u Apatinskoj ulici. U krivičnom delu saučesnik im je bio još jedan dečak (12), ali se on vodi kao neodgovorn­o lice. Naneli su joj povrede po celom telu, a zatim su je silovali uz pretnju da će je ubiti ako ih bude prijavila. Devojčica je sve ispričala ocu i u bolnici su je pregledali ginekolog, ortoped, psihijatar, specijalis­ta opšte hirurgije, urađena joj je dijagnosti­ka RTG i laboratori­ja. Iste večeri ona je puštena na kućno lečenje.

Maloletnic­i su u međuvremen­u već bili pod istragom zbog pljačke.

Stariji maloletnic­i, koji su napunili 16 i 17 godina, mogu biti drastičnij­e kažnjeni. Na maloletnič­ki zatvor mogu se osuditi tinejdžeri koji su počinili krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora teža od pet godina. Maloletnič­ki zatvor ne može biti kraći od šest meseci ni duži od pet godina.

- Centar za socijalni rad još nema zvaničan dopis u vezi s ovim slučajem. Čekamo da nam Viši sud dostavi zahtev za utvrđivanj­e predloga vaspitnih mera. Na osnovu našeg predloga sud će doneti konačno rešenje - kaže Vesna Margaretić, iz Centra za socijalni rad.

Ona je objasnila da će tim Centra procenjiva­ti ličnost maloletnik­a, njihovu zrelost, kao i prilike u kojima odrastaju i na osnovu toga daće predlog vaspitne mere, a one mogu biti ukor, sudska opomena, pojačan nadzor staratelja ili roditelja, posebne obaveze, zavodske mere, vaspitno-popravni dom i maloletnič­ki zatvor.

Niko od Subotičana u Apatinskoj ulici nije video devojčicu niti su građani čuli njeno zapomaganj­e, ali stanari kažu da su ti isti tinejdžeri često pravili incidente.

 ??  ?? stanari kažu da su se i ranije dešavali incidenti, ali da niko nije mogao da reaguje
stanari kažu da su se i ranije dešavali incidenti, ali da niko nije mogao da reaguje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia