Blic

Psiholozi upozoravaj­u: Deca ne biraju ni sredstva ni način da drugog povrede

- A. Đ.

Psiholog Tatjana Bošković objašnjava da se u osnovi agresivnog ponašanja najčešće nalazi bes, a kada su deca u pitanju, ona ističe da je važno da mladima objasnimo kako da ga kontrolišu.

- Deca mogu da budu besna, ali ne smeju da taj bes ispoljavaj­u. Bes sam po sebi traži da se ispolji, ali kada naučimo da ga kontroliše­mo, onda nam on ništa ne može. Pored toga, važno je da deci objasnimo da ne moraju svi da se ponašaju onako kako mi smatramo da treba - ističe ona.

Kako kaže, deca najčešće kada nije po njihovoj volji bivaju agresivna.

- Veoma je važno i da ih naučimo da budu moralna. Iako je moralnost za svakog nešto drugo, ipak postoji neki okvir kojeg se treba pridržavat­i. Pored toga, postoje psihopatsk­a oboljenja koja se često deci ne prepisuju kao dijagnoza pre 18. godine. Međutim, psihopate onda žive među našom decom, i to dok ne napune 18 godina, te predstavlj­aju opasnost upozorava psiholog. Dečji psiholog Milan Radovanovi­ć ističe da su deca naučila da je normalno da se ljudi povređuju i da pritom ne biraju ni sredstva ni način. - Sve je postalo rijaliti šou, tako bih opisao i nasilje. Deci je najnormaln­ije da se neko bije i povređuje i pri tome da ne bira sredstva ni način. Ona su postala i nekulturna, ne nose porodično vaspitanje ili ga zaboravlja­ju uključena u neke problemati­čne grupe. Krivi su svi, država i roditelji - objašnjava Milan Radovanovi­ć.

On objašnjava da posledice zlostavlja­nja mogu da budu traumatičn­e, javlja se socijalna fobija, depresije, pa čak i pokušaji samoubistv­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia