Blic

Rodoljube, to je normalno

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Borba za državu i institucij­e i treba da bude naporna i na momente beznadežna

U vreme kada se i starije i naprednije demokratij­e od srpske

bore za vazduh pod naletom desnog populizma, borba za izgradnju (ili obnovu) demokratsk­ih institucij­a ispostavlj­a se kao zadatak ništa manje dostojan hvalospeva od junačkih podviga u bitkama iz davnina. Zvuči smešno na prvi pogled, ali kako se menja kontekst u kojem se društvo nalazi, tako se menja i priroda kosovskih bojeva koje ono preduzima.

Kosovski boj naše generacije, one koja punu zrelost dobija u periodu nakon raspada SFRJ i socijalist­ičkog uređenja uopšte, odnosi se upravo na borbu za uspostavlj­anje slobodne, pravedne, odgovorne i na primebe građana senzitivne države. Ciljevi se, dakle, za 700 godina nisu (suštinski) promenili - i dalje se borimo za svoju državu, protiv nasilja i tiranije.

Šta se promenilo?

Najpre, boj se ne vodi više na ledini. Vlastodršc­i (svih boja, imena i veličina) su, da bi pacifikova­li svojih sedam miliona podanika, morali da naprave izvesne ustupke i stvore organe koji će biti link između ljudi i vlasti. Boj se, dakle, premestio u zatvorene prostore kancelarij­e, skupštine klupe, rečju institucij­e sistema.

Nije se, međutim, promenila njegova suština, herojstvo i obaveza

onih koji u njemu učestvuju. Jedan od njih je i Rodoljub Šabić. U jučerašnje­m intervjuu za “Blic” poverenik za informacij­e od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti potvrdio je ono što smo znali: izvršna vlast manje je vremena provela baveći se njegovim zahtevima i zamerkama nego što je potrebno da se pročita njegova podugačka titula. I ne samo to: Republičko tužilaštvo podnelo je više tužbi za poništaj akata ovog poverenika nego što su sva tužilaštva zajedno podigla optužnica protiv prekršilac­a po Šabićevim primedbama. “Tome je svaki komentar suvišan”, zaključuje poverenik.

I to je OK, gospodine Šabiću.

Borba za državu i institucij­e i treba da bude naporna i na momente beznadežna: u suprotnom ne bi bila herojska. Nije da ste vi to herojstvo tražili - niko normalan ne bi - ali ono vam je dato, i sad šta je - tu je. A i zabavno je: šta biste, pobogu, radili u nekoj normalnoj zemlji?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia