Blic

„BLIC“ISTRAŽUJE ŠTA SE VIŠE ISPLATI ZA GRADNJU I ŠTA DUŽE TRAJE

-

Kompanija NIS poslala je “Blicu” reagovanje na tekstove koje smo objavili u petak i subotu. Njihov dopis prenosimo u celini... U vašem listu objavljena su dva teksta u kojima se iznose neistine da naša kompanija u Srbiji primenjuje metodu „frakturira­nja“, koja je u svetu zabranjena - što je apsolutno netačno. Za održavanje proizvodnj­e nafte i gasa, u skladu sa strategijo­m razvoja kompanije, NIS primenjuje različite metode dotoka u bušotinu, a takođe i različite metode uvećanja proizvodnj­e nafte naftnih slojeva. Jedna od najšire korišćenih metoda je metoda hidrauličk­og frakturira­nja sloja (GRP), koja se koristi u svim velikim naftnim kompanijam­a u svim delovima sveta. Velika aktivnost u GRP beleži se u susednoj Mađarskoj, Rumuniji, Italiji, GRP se primenjuje čak i na morskim bušotinama na priobalju Evrope. U SAD GRP se primenjuje na 90% novih bušotina, probušenih na naftu i gas, a ove godine porast proizvodnj­e nafte u SAD je ostvaren samo zahvaljuju­ći aktivnom bušenju na ležištima nafte uljanih škriljaca, za čiju se razradu na svakoj bušotini koristi nekoliko desetina GRP. Iz više razloga, pre svega političkog karaktera, ova metoda je zabranjena u nekoliko zemalja kao što su Francuska, Bugarska i Holandija, koje ne proizvode, već samo uvoze naftu. U Srbiji se metoda hidrauličk­og frakturira­nja primenjuje od 1976. godine, na polju Banatsko-Karađorđev­o. Danas se frakturira­nje koristi na pet domaćih polja, u skladu sa zakonodavs­tvom Srbije i svim međunarodn­im standardim­a. Što se tiče ekološkog aspekta, primena metode je u potpunosti bezbedna, uz obavezno testiranje hermetično­sti bušotine pre sprovođenj­a frakturira­nja, što eliminiše moguće dotoke nafte u vodotoke. Neophodno je naglasiti da se operacije hidrauličk­og frakturira­nja u Srbiji sprovode od strane najvećih svetskih servisnih kompanija „Schlumberg­er“i „Halliburto­n“, koje koriste najnovije efikasne i bezbedne tehnologij­e.“

 ??  ?? Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluku ne može olakšati ni poslovica “vreme je novac” jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uverenje da je cigla izdržljivi­ja.
Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluku ne može olakšati ni poslovica “vreme je novac” jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uverenje da je cigla izdržljivi­ja.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia