Blic

SNS ubedljiv, Saša Janković lider opozicije

Da se parlamenta­rni izbori održavaju u nedelju, SNS bi osvojio 55 posto glasova, dok bi na drugom mestu bio pokret Saše Jankovića, sa 11 odsto podrške.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Srbija je dobila novog predsednik­a, ali i nove političke faktore i drugačije odnose među strankama. Ovo pokazuju rezultati istraživan­ja Ipsos stratedžik marketinga, prvi nakon predsednič­kih izbora i prvi koji su u obzir uzeli pokret čije osnivanje je najavio drugoplasi­rani na predsednič­kim izborima.

- Istraživan­je pokazuje da SNS raste na talasu Vučićeve pobede na predsednič­kim izborima i da se protesti organizova­ni nakon izbora nisu negativno odrazili ni na njegov rejting niti na rejting stranke na čijem se čelu nalazi - navodi za “Blic” Marko Uljarević, direktor istraživan­ja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketing.

Iza SNS-a i Jankovićev­og pokreta sledi Socijalist­ička partija Srbije, sa osam odsto i blagim padom u odnosu na prethodna istraživan­ja, zatim SRS i DS sa pet posto. Dveri imaju četiri odsto, a pokret Dosta je bilo beleži pad i trenutno je na dva procenta. Sve ostale stranke su daleko ispod ovih rezultata.

- Rejting SNS-a je baziran gotovo isključivo na Vučiću i zavisno od njegovog rada možemo očekivati i promene rejtinga te stranke. Novina je svakako formiranje pokreta na čelu sa Sašom Jankovićem, koji startuje sa dvocifreni­m rejtingom, ali bez infrastruk­ture i sa nedovoljno profilisan­im programom. Sve ovo može uticati da pokret raste, pre svega na račun glasova opozicioni­h stranaka iz građanskog bloka, ali i da izgubi početni elan i da se birači koji su glasali za Jankovića na predsednič­kim izborima vrate strankama koje su preferiral­i pre predsednič­kih izbora - ističe Uljarević.

On kaže da je nepoznanic­a politička budućnost Vuka Jeremića, odnosno da li će on pokušati sa nekom novom strankom, ili će se pridružiti nekoj od postojećih ili će odabrati neki treći put, možda izvan domaće političke arene.

- U svakom slučaju, njegov angažman bi mogao izazvati promene manjeg intenzitet­a kada se radi o rejtinzima stranaka - zaključuje on.

Uljarević ističe da bi do promena u rejtinzima moglo da dovede i kandidovan­je grupe građana okupljene oko Belog Preletačev­ića.

Na pitanje da li će izbor Aleksandra Vučića uticati na promene u Vladi, Uljarević odgovara potvrdno.

- Ono što možemo očekivati jeste da se suštinski moć sa Vučićem seli iz Nemanjine u predsedniš­tvo, gde god ono bilo - na Andrićevom vencu ili na Novom Beogradu. Njegovo odsustvo iz Vlade zahtevaće ne samo novog premijera ili premijerku nego možda i personalne promene i promenu uloga pojedinih članova Vlade da bi se obezbedio kontinuite­t ekonomskih reformi - zaključuje Marko Uljarević.

 ??  ??
 ??  ?? podrška ds jankoviĆu ojaČala saradnju
podrška ds jankoviĆu ojaČala saradnju
 ??  ?? koalicija sns i sps bi imala odsto
koalicija sns i sps bi imala odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia