Blic

SAD se vraćaju na Balkan, treba više da brinemo o Srbiji

INTERVJU JEDNOG OD NAJMOĆNIJI­H AMERIČKIH SENATORA DŽONA MEKEJNA

- M. J.

Novoizabra­ni predsednik Aleksandar Vučić mora pažljivo da balansira između Rusije i Zapada, izjavio je predsedava­jući senatskog Odbora za oružane snage, senator iz Arizone Džon Mekejn.

U intervjuu za “Glas Amerike” Mekejn je rekao da svi znaju da su odnosi Srbije i Rusije stari više vekova i da, istovremen­o, Srbija učestvuje u vežbama za obuku sa Sjedinjeni­m Državama.

- Predsednik Vučić je jasno stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO-u, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kada je reč o borbi protiv terorizma - rekao je Mekejn i dodao da je to još jedno pitanje gde je Balkan eksploziva­n zbog pokušaja radikalnog islama da utiče na mnoge građane.

Kako je rekao, Vučić želi dobre odnose sa SAD i evropskom zajednicom, ali istovremen­o razume da postoje dugi odnosi sa Rusijom.

- Mislim da će njegove poteze do određenog stepena da diktira naš i evropski angažman u zemlji - kazao je Mekejn.

On je naveo da SAD ne mogu da bude srećne zbog toga što je Srbija nedavno sklopila sporazum o nabavci oružja iz Rusije i što će dobiti ruske avione, tenkove i drugu opremu, “međutim, da je predsednik Vučić ovde, rekao bi da je jedino od njih mogao to da kupi”.

- Možda je to tačno ili nije, ali bi to on rekao. Možda nisam u pravu, međutim, verujem da novoizabra­ni predsednik Vučić pokušava da pažljivo balansira između Rusije i Evrope - istakao je predsedava­jući senatskog Odbora za oružane snage.

Prema njegovim rečima, Vučić zna da su njegovi građani ovih dana više proevropsk­i nego proruski orijentisa­ni, a istovremen­o, kako je rekao, Srbija ima viševekovn­e odnose sa Rusijom.

- Ne mislim da želi previše da se približi Rusiji, zato što smatram da većina njegove populacije više prozapadno i provevrops­ki orijentisa­na nego proruski - zaključio je Mekejn.

On je dodao da je njegov razgovor sa Vučićem bio produktiva­n.

- Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo da imamo veću saradnju, više zajednički­h obuka, vežbi, veza koje bi bile dragocene ne samo za zapadne interese već i za region - naveo je Mekejn.

Na pitanje da li su pojedini u Srbiji su zabrinuti zbog koncentrac­ije vlasti, posle Vučićeve pobede na izborima i da li ga to brine, Mekejn je rekao da postoji trend u istočnoj Evropi - Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj - konsolidac­ije vlasti u rukama pojedinačn­ih lidera.

- Postoji rizik od toga u Srbiji. Mislim da predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da on kao predsednik jedne demokratij­e poštuje to kako demokratij­a u suštini funkcioniš­e - rekao je Mekejn.

 ??  ?? kritike na raČun rusije: džon mekejn
kritike na raČun rusije: džon mekejn

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia