Blic

Političar sa podrškom i Putina i Merkelove

Premijer, novoizabra­ni predsednik Srbije, lider Srpske napredne stranke. Aleksandar Vučić je nosilac svih funkcija, a upravo to možda najbolje govori o moći koju ima.

-

Od kada je posle parlamenta­rnih izbora 2012. godine formirana vlada Srpske napredne stranke i Socijalist­ičke partije Srbije, Vučić je uvek, prvo kao prvi potpredsed­nik Vlade Srbije, a zatim i kao njen premijer, suvereno držao prvo mesto na tradiciona­lnoj Listi najmoćniji­h.

Popularnos­t je sticao brzo, borbom protiv organizova­nog kriminala i hapšenjem krupnih zverki, iako mu se neretko spočitava da je malo od tih hapšenja završeno sudskim presudama.

Koliko je siguran u sebe, pokazalo se kada je pre nekoliko meseci doneo odluku da se kandiduje na predsednič­kim izborima. Iako su mnogi to označili kao početak kraja njegove vladavine, ubedljiva pobeda u prvom krugu poništila je svaki argument zastupnika ove teze. Vučić neće biti samo predsednik Republike, on lično će izabrati i premijera. I teško je poverovati da će mu, ma ko to bio, tek tako prepustiti vođenje Vlade.

Svoju popularnos­t gradio je sveprisust­vom u medijima, a rezultati koje ostvaruje pokazuju da većinska Srbija opravdava pomalo svađalački ton u javnoj komunikaci­ji i netoleranc­iju prema konstrukti­vnoj kritici njegove politike i njegovih poteza.

Mudro je balansirao na svetskoj političkoj sceni - između zavađene Rusije i Sjedinjeni­h Država. Uspeo je u nameri da Srbija ne uvede sankcije Rusiji, ali da ipak ostane poželjan partner Evropske unije. Uspeo je da ga, mada ne otvoreno, neposredno pred predsednič­ke izbore podrže i nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin.

Drugi uspeh, možda i najveći u toku mandata jeste očuvanje makroekono­mske stabilnost­i. Kaže da nasledniku na mestu premijera ostavlja punu kasu, ali da mora još mnogo da se radi.

- Moramo da pratimo šta se dešava u svetu, da popravljam­o poslovni ambijent i da očuvamo mir i stabilnost, pa će posle toga uslediti zlatne godine za Srbiju - izjavio je Vučić u poslednjem intervjuu za „Blic”.

Ono čime se ne može pohvaliti, a što stoji u redovnim izveštajim­a EU o napretku, jesu pravna država i stanje u medijima. Biće to svakako veliki izazov koji će biti u prilici da rešava iz predsednič­ke fotelje.

Često ističe da mnogo radi, da nema vremena za provod i hobije. Mnogo i svakodnevn­o čita. Kao nekadašnji vatreni navijač Crvene zvezde čije utakmice nije propuštao, Vučić je i veliki obožavalac košarke. O vinima zna sve i o toj temi mogao bi da priča satima. Voli šah i tablić.

Porodicu premijera premijerno smo upoznali nekoliko dana pred izbore. Otac Anđelko je rekao da mu je „puno srce zbog sina, da je često ponosan, ali da neistine o Aleksandru i mlađem sinu Andreju često znaju da izazovu gorčinu”. Majka Angelina najviše brine o svima. Sin Danilo je redovno na svim skupovima i konvencija­ma SNS, dok je ćerka Milica Vučićeva najveća slabost.

- Milica je povučena u sebe i izvanredna je. Danilo je emotivan na oca, ponaša se kao i ja u njegovom godinama, a ona je zrelija, iako je četiri godine mlađa. Veoma je obrazovana i, ako smem da kažem, neko ko bi u budućnosti mogao dobro da se iskoristi za Srbiju - izjavio je Vučić nedavno.

Primopreda­ju dužnosti Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić obaviće 31. maja, a zatim u junu sledi inauguraci­ja i počinje da teče predsednič­ki mandat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia