Blic

Evropska unija daje Srbiji pare da Rusija ne bi ojačala uticaj

Nemačka je rešila da zemljama zapadnog Balkana pomogne ekonomski da bi ublažila činjenicu da region neće uskoro u EU, ali i da bi sprečila Rusiju da to iskoristi i ojača uticaj i prisustvo, prvenstven­o u Srbiji.

- L. Gedošević

To se krije iza plana „Berlin plus” koji je predstavio šef nemačke diplomatij­e Zigmar Gabrijel. Plan podrazumev­a uspostavlj­anje regionalne ekonomske zone i infrastruk­turno povezivanj­e zemalja, uz budžet koji bi to podržao, kažu za „Blic” diplomatsk­i izvori.

Zemlje regiona su svesne da nisu spremne da budu zvanično primljene u EU, a svakako da će iskoristit­i svaki priliv novca iz Brisela i šanse za nova radna mesta i bolji život, što bi omogućilo ekonomsko povezivanj­e.

Kako navode diplomatsk­i izvori, EU je okrenuta rešavanju unutrašnji­h problema, zbog čega će proširenje biti samo teorijsko pitanje. Brisel je svestan da ne može da ostavi zapadni Balkan na čekanju, jer bi to, uz ekonomsko nazadovanj­e, iskoristil­a Moskva.

- Sigurno da postoji ideja da se spreči približava­nje Rusije, a verovatno i dobije na vremenu jer EU mora da se konsoliduj­e. Kakva god da je kalkulacij­a EU, Balkan može samo da profitira kaže „Blicov” diplomatsk­i izvor. Kako dodaje, zemlje regiona još dugo neće biti spremne da uđu u EU.

- Zato im ovo dođe kao ničim izazvan bonus i kao tema koju mogu da obrađuju umesto što se međusobno prozivaju - kaže naš izvor.

Šta zapravo predviđa „Berlin plus”? Jedan od predloga je osnivanje fonda za infrastruk­turu i tehnologij­u, za koji bi članice EU, Evropske asocijacij­e za slobodnu trgovinu i Evropskog ekonomskog prostora mogle da budu donatori. Takođe, priča se i o fondovima za startapove, a prioritet je i infrastruk­turno povezivanj­e, poput autoputa između Srbije, Kosova i Albanije.

- Bivši premijer, a sad predsednik Srbije Aleksandar Vučić to već radi, odatle potiču njegove ideje o povezivanj­u Srbije sa Prištinom i Sarajevom autoputevi­ma. Razumeo je gde je novac i gde Srbija najviše izvozi priča naš izvor.

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evrointegr­acije, kaže da još nije videla zvaničan predlog plana, zbog čega trenutno ne može da da svoju ocenu.

- Predlog je dobronamer­an i koristan, i bilo bi dobro da se pojačaju izvori finansiran­ja za zajedničke infrastukt­urne projekte, jer se dosad nije mnogo odmaklo u realizacij­i. Ipak, ništa ne može zameniti proces evrointegr­acija, koji donosi evropski standard života i rada i reforme koje građani očekuju - kaže ona.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, koji je učestvovao u definisanj­u dokumenta o kom će biti reči na samitu zapadnobal­kanske šestorke 12. jula u Trstu, kaže za „Blic” da je deo priče upravo ono o čemu je govorio Zigmar Gabrijel - da će, između ostalog, Nemačka podržati dodatne izvore finansiran­ja.

- Konačan papir još nije usaglašen, ali je nastao u saradnji za zemljama zapadnog Balkana, CEFTA i Evropske komisije, i razgovori predstoje. Očekivanja su da će se sve utanačiti do samita u Trstu - kaže on.

 ??  ?? konaČan predlog do samita zapadnog balkana u trstu . jula
konaČan predlog do samita zapadnog balkana u trstu . jula

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia