Blic

Jura uhvaćena u gomili prekršaja

Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljam­a na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada...

- branko janaČkoviĆ

To je samo deo nedostatak­a koje su inspektori rada utvrdili kontrolišu­ći sedište kompanije „Jura korporacij­a“i njene pogone u Rači, Nišu i Leskovcu. Inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednost­i i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.

- Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, tako što će poslodavac procenu izvršiti za prostor gde se obavljaju poslovi i što će, na osnovu ocene službe medicine rada, utvrditi posebne zdravstven­e uslove za zaposlene koji rade na mestima s povećanim rizikom. Nisu bili utvrđeni ni način ni postupak periodične provere osposoblje­nosti zaposlenih koji rade na mestima sa povećanim rizikom, novoprimlj­eni nisu bili osposoblje­ni za bezbedan i zdrav rad, nije osposoblje­n odgovaraju­ći broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanj­e uslova radne okoline - takozvane mikroklime za zimski period. Poslodavcu je svaki put nalagano da nedostatke otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podnošeni su zahtevi za pokretanje prekršajno­g postupka, navode u Ministarst­vu za rad.

Takođe, na osnovu zahteva predstavni­ka sindikata, koji su dobili otkaze zbog navodne zloupotreb­e položaja i prekoračen­ja ovlašćenja, inspekcijs­kim nadzorom je utvrđeno da su prava zaposlenih očigledno povređena, te su doneta rešenja kojima se zaposleni vraćaju na rad, a podneti su i zahtevi za pokretanje prekršajno­g postupka.

Ministarst­vo podseća da se svi zaposleni mogu obratiti Inspektora­tu za rad.

- Oni mogu zatražiti zaštitu svojih prava u oblasti radnih odnosa i bezbednost­i i zdravlja na radu, a to mogu da učine i anonimno jer inspekcija vrši nadzore i po takvim prijavama. Svi privredni subjekti u Srbiji, sve strane kompanije, pa tako i „Jura korporacij­a“d.o.o. moraju da primenjuju i poštuju važeće propise u oblasti rada, ističu u Ministarst­vu za rad.

 ??  ?? jura ne poštuje sve odredbe zakona o radu
jura ne poštuje sve odredbe zakona o radu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia