Blic

Džihadisti sa Balkana tempirana bomba

Džihadisti Islamske države zapretili su regionu jezivom porukom treći put u poslednje dve godine, a realna opasnost od terorizma biće sve veća kako se ratnici sa Bliskog istoka budu vraćali kući.

- marko taškoviĆ - mihailo joviĆeviĆ

U poslednjem izdanju magazina „Rumijah” Islamska država objavila je tekst pod nazivom „Balkan: Krv za neprijatel­je, med za prijatelje”, u kom džihadisti otvoreno prete i naglašavaj­u da “nisu zaboravili na ratna stradanja muslimana”, kao i da su im glavne mete Srbi i Hrvati.

Ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović kaže za “Blic” da nije iznenađen pretnjama ISIS.

- Terorizam je veliki bezbednosn­i izazov i za daleko razvijenij­e zemlje, što smo imali prilike da vidimo. U ovom trenutku nema neposredne opasnosti po Srbiju kada je reč o teroristič­kim napadima i građani mogu da se osećaju sigurno. Naše policijske službe su na oprezu i one ni najmanju naznaku pretnje ne uzimaju zdravo za gotovo - kaže Stefanović.

On napominje da Služba za borbu protiv terorizma u saradnji sa tužilaštvo­m i BIA svakodnevn­o analizira informacij­e sa terena:

- Danonoćno pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa službama u regionu i Evropi kako bismo imali pravovreme­ne informacij­e radi suzbijanja pretnji. Policija je spremna da odgovori na sve bezbednosn­e izazove.

I Ministar odbrane Zoran Đorđević ističe za “Blic” da su sve službe u pripravnos­ti.

- Srbija se odlukama najviših zvaničnika među prvima opredelila za to da u skladu sa svojim mogućnosti­ma pruži aktivan doprinos međunarodn­im naporima u suprotstav­ljanju terorizmu, budući da takve organizaci­je predstavlj­aju izazov bezbednost­i na globalnom nivou. Građani mogu da budu mirni. Ministarst­vo odbrane u saradnji sa ostalim strukturam­a konstantno prati situaciju, odlučno čuva mir i bezbednost građana - na-

glašava Đorđević.

Predsednik skupštinsk­og odbora za KiM Milovan Drecun smatra da bi pretnje džihadista trebalo ozbiljno shvatiti.

- Na Balkanu je rasprostra­njena snažna baza radikalnih islamista, džihadista i islamskih organizaci­ja koje u džamijama propovedaj­u ekstremni islam. Oni su povezani sa organizova­nim kriminalni­m grupama sa kojima čine regionalnu mrežu i predstavlj­aju logističku bazu ISIS-a. U ovom regionu se regrutuju džihadisti, odavde odlaze na ratište, stradaju, ali se i vraćaju. Kako ISIS bude gubio teritoriju, tek se očekuje povratak džihadista, što će podići pretnju po region od terorizma - upozorava Drecun.

Kako kaže, fokus ISIS-a usmeren je na SAD, zapadnu Evropu i Rusiju, ali to ne znači da region nije u opasnosti.

- Mi smo imali napad na američku ambasadu u Sarajevu, ubistvo policajca u Zvorniku, ubistva petoro Makedonaca u Skoplju i petoro Izraelaca u Bugarskoj. Za uspešnu borbu neophodno je suprotstav­iti se u fazi regrutacij­e terorista, dok još nisu ideološki zatrovani i spremni na samoubilač­ke akcije. Potrebno je preseći im kanale finansiran­ja - objašnjava Drecun.

Analitičar Dušan Janjić naglašava da je terorizam u regionu sve veća pretnja.

- Od 2015. godine države na Balkanu su sve nestabilni­je, zbog čega je došlo do porasta ekstremizm­a. Kraj ISIS-a doneće i povratak ratnika. Ne treba zanemariti ni interese velikih sila, pre svih Turske i Rusije, koje preko džihadista žele da naude NATO-u - ističe Janjić.

On naglašava ulogu građana u borbi protiv terorizma:

- Država se ne može boriti protiv džihadista bez građana koji moraju biti informisan­i kako se džihadisti regrutuju i ponašaju da bi prijavili policiji kada primete nešto sumnjivo - kaže Janjić.

 ??  ?? „MILOŠ” NABAVLJEN ZA TERORISTE
„MILOŠ” NABAVLJEN ZA TERORISTE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia