Blic

Deca dileri

- BOJANA BOGOSAV, novinarka

Mračni haustor,

dvojica dečaka od petnaest godina stoje u ćošku i cupkaju. Na glavi nose kapuljače, a ruke su im u džepovima. Nekog čekaju. Njihovo nervozno cupkanje u mestu prekida zvuk mobilnog telefona jednog od njih, a nedugo zatim u mraku im se pridružuje muškarac od tridesetak godina. Pozdravlja­ju se, pružajući ruke jedni drugima i odmah zatim razdvojeno izlaze iz haustora ne osvrćući se za sobom. Ne, oni nisu drugari. Upravo je u mraku izvršena razmena, a dečaci su ovom tridesetog­odišnjaku prodali drogu.

Na ulicama gradova

širom Srbije ta slika je svakodnevn­a, a koliko je ovo alarmantno govori i činjenica da su „poslom“dilera počeli da se bave i osnovci. Stariji dileri ih vrbuju da rade za njih jer Krvični zakon je znatno blaži prema maloletnic­ima nego prema njima. Tako će, ukoliko njihov mali diler „padne“, dete dobiti za kaznu roditeljsk­i nadzor, dok bi oni morali da odleže i do nekoliko godina u zatvoru. Pritom, klinci nisu upadljivi, svi liče jedni na druge, za razliku od starijih koji policiji postaju sumnjivi po mnogo čemu. Deca naivna, neinformis­ana, nesvesna problema koje dilovanje i droga sa sobom nose, pristaju na to i ulaze u krug iz kojeg je teško izaći.

Dok roditelji primete šta se dešava, deca su već uvučena u mračno kolo

Deca dileri

su najčešće ona deca na koju roditelji ne obraćaju pažnju, s njima niko ne razgovara o životu, o onome šta se sme, a šta ne sme. To su maloletnic­i koji pokušavaju da se na sve načine istaknu u društvo pa pošto ne umeju na pozitivan način, oni se okreću onom negativnom. Priključuj­u se raznim grupama, onima koje se bave prodajom droge ili nekim drugim krivičnim aktivnosti­ma. Dok roditelji primete da se nešto dešava, da im se deca druže sa novim ljudima, da imaju više para nego što im je džeparac, iskradaju se iz kuće u kasne sate, maloletnic­i su već uveliko uvučeni u ralje dilera i narkotika.

Policija, tužilaštvo, škole,

centri za socijalni rad, svi oni su uključeni na suzbijanje narkomanij­e i dilera u Srbiji, međutim nisu samo oni dovoljni da se ovo mračno kolo zaustavi. Potrebno je da i da roditelji obrate pažnju na svoju decu i rade na podizanju svesti da su dileri droge loši jer ono što oni prodaju odvelo je u smrt mnoge.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia