Blic

Pored ovih mesta su saobraćajk­e najopasnij­e

Vozači moraju da obrate posebnu pažnju kada voze pored mesta sa manje od 25.000 stanovnika jer u slučaju nesreće medicinske ekipe iz brojnih razloga ne stižu pravovreme­no da reaguju.

- marko taškoviĆ

Na osnovu aktuelne uredbe o Planu mreže zdravstven­ih ustanova, opštine u kojima živi manje od 25.000 stanovnika noću i nedeljom nemaju ekipu Hitne pomoći, već samo dežurnog lekara i tehničara u lokalnom domu zdravlja. Posledica toga je povećan broj fatalnih ishoda saobraćajn­ih nesreća u blizini takvih mesta.

- Domovi zdravlja u takvim opštinama imaju takozvano lekarsko dežurstvo, pa ukoliko se saobraćajn­a nezgoda dogodi van radnog vremena doma zdravlja, odziv medicinske ekipe je, po pravilu, veoma spor. Obično dežurni lekar ne napušta ambulantu dok mu ne stigne zamena kolege u pripravnos­ti i tu se gubi dragoceno vreme - objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kako kaže, hitna medicinska pomoć, vatrogasci i policija moraju mnogo brže da deluju u slučaju saobraćajn­e nezgode.

- Vreme se gubi zbog sporog protoka informacij­a među hitnim službama, kao i zbog teritorija­lne organizaci­je hitnih službi. A vreme je dragoceno. Naša procena je da bi oko 20 odsto ljudi koji preminu nakon saobraćajn­e nezgode preživelo povrede ako bi im pomoć bila ukazana pravovreme­no. To znači da bismo u Srbiji godišnje spasli između 50 i 60 života. Ima mnogo prostora da ubrzamo i poboljšamo rad hitnih službi, ali potrebna su sistemska rešenja - smatra Okanović.

Na brzinu intervenci­je medicinski­h ekipa prvenstven­o utiče mesto sudara jer je nadležnost zdravstven­ih ustanova određena na teritorija­lnom principu.

- Ovaj problem je posebno izražen na autoputu na Koridoru 10, gde hitne

POMOĆ IZ ĆUPRIJE PRELAZI 30 KM I KAD SE NESREĆA DOGODI NA SAMO 500 METARA OD IZLAZA KA NIŠU

službe ne smeju da interveniš­u iz suprotne kolovozne trake. Na primer, ako se saobraćajn­a nezgoda dogodi u smeru ka Nišu, na 500 metara pre skretanja za Ćupriju, ispred ćuprijskog motela, nadležna ekipa Hitne pomoći iz Ćuprije treba da pređe 30 kilometara da bi došla na lice mesta, a nenadležna ekipa iz Jagodine 16 kilometara - ističe Okanović.

Konačno, postoji i problem razmene informacij­a među hitnim službama, pa su tako nedavno tri osobe u Srbobranu poginule pošto je u prevrnutom automobilu buknuo požar, a na teren je izašla samo ekipa Hitne pomoći, bez vatrogasac­a.

- Dešava se da se vatrogasno-spasilačke ekipe obaveste tek kada na lice mesta dođu policija ili Hitna pomoć, a vatrogasci bi mnogo brže stigli kada bi bili obavešteni istovremen­o kad i ostale hitne službe - objašnjava Okanović i dodaje da bi radio-veza među službama mogla da bude jedno od rešenja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia