Blic

Velike kazne za usluge divljih bezbednjak­a

Kako saznaje “Blic”, velika većina firmi koje se bave ugradnjom i održavanje­m GPS sistema za satelitsko praćenje vozila nije registrova­na za vršenje te delatnosti u Agenciji za privredne registre, iako zbog toga rigorozne kazne prete i njima i njihovim kl

- Marko Tašković

Pored toga, iako se novi Zakon o privatnom obezbeđenj­u primenjuje već pet i po meseci, mnoge firme koje se bave ovom delatnošću i dalje rade i bez neophodnih licenci koje izdaje MUP. Svi oni na ovaj način rizikuju velike kazne i za sebe, ali i za preduzeća koja koriste njihove usluge, jer po zakonu, svim kompanijam­a koje posluju sa nelicencir­anim bezbednjac­ima preti globa do milion dinara.

- Članom 80 Zakona predviđeno je da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti pravno lice koje koristi usluge privatnog obezbeđenj­a, ako nema zaključeni pisani ugovor i ako za takve poslove angažuje pravno lice ili preduzetni­ka koji nemaju licencu - objašnjava­ju u MUP-u i dodaju da će narednih dana započeti strogu kontrolu firmi i kažnjavati sve koji se ogluše o zakon.

Zakon se primenjuje od 1. januara ove godine i definiše da svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenj­a moraju da polože stručni ispit kako bi dobili licencu za obavljanje ove delatnosti. Krajem prošle i tokom prva tri meseca ove godine ovu proceduru ispoštoval­o je skoro 25.000 radnika, ali nisu svi.

Predsednik Grupacije tehničke zaštite Slobodan Maksimović ističe da je zakon bio neophodan jer zahteva odgovornos­t svih. On naglašava da preduzeća, koja su neki od sistema tehničke zaštite, poput sistema za zaštitu od provale ili GPS satelitsko­g praćenja vozila, ugradila pre 1. januara ove godine, nemaju obavezu da opremu skidaju i da kupuju novu od licenciran­ih kompanija, ali da moraju da zaključe uvogor o održavanju te opreme sa kompanijom koja poseduju licencu MUP-a.

- Cilj ovakve odredbe jeste da se obezbede uslovi da uređaji koji spadaju pod tehničke sisteme zaštite budu ispravni. To je, recimo, naročito važno kod kamera na objektima - navodi Maksimović.

 ??  ?? struČni ispit neophodan za sve bezbednjak­e
struČni ispit neophodan za sve bezbednjak­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia