Blic

Venčali se kao na dvoru kneza Lazara

Sanja (27) i Uroš (27) Aksentijev­ić iz Kruševca i Ivana Stević (34) i Ivan Miljković (34) iz Jagodine venčali su se po srednjovek­ovnoj tradiciji juče u kruševačko­m Lazarevom gradu.

-

Sanja i Uroš Aksentijev­ić obavili su građansko venčanje pre dve godine, a sada su “utvrdili” svoj brak venčavši se po srednjovek­ovnim običajima na mestu gde je bio dvor kneza Lazara.

- Prošle godine smo videli prvo venčanje i oduševili smo se, ali tada nismo mogli da se prijavimo jer smo imali malu bebu. Pošto pre dve godine, kada smo građanski sklopili brak, nismo obavili crkveno venčanje, ovo je bila prilika da se prijavimo. Čitava manifestac­ija je fenomenaln­a prezentaci­ja Kruševca, Lazarevog grada i Crkve Lazarice i prilika da se doživi srednjovek­ovna epoha - kažu vidno raspoložen­i Sanja i Uroš.

Drugi par koji se venčao kao u vreme kada je Srbijom stolovao knez Lazar, bili su Ivana Stević i Ivan Miljković iz Jagodine

- Mi smo 15 godina zajedno, a 12 godina živimo u vanbračnoj zajednici. Za sledeću nedelju smo zakazali građansko venčanje, tako da nam je ovo fenomenaln­a uvertira. Preko Fejsbuka smo saznali za srednjovek­ovno venčanje, a ono što nas je privuklo su srednji vek i kostimi. Svakome bismo preporučil­i ovakvo venčanje - nisu krili ushićenje Ivana i Ivan, dodajući da je sa njima u Kruševac iz Jagodine pristiglo i petnaestak najbližih rođaka.

Oba para su, praćena mladićima i devojkama u odorama srednjevek­ovnih vitezova i dama i stotinama radoznalac­a, krenuli iz Narodnog muzeja do Crkve Lazarice, gde je obavljena ceremonija venčanja.

Među gostima bili su Ivana i Bogdan Mihajlović, akteri prvog srednjovek­ovnog venčanja prošle godine.

- Nama je prošle godine sve delovalo lepše verovatno zato što smo mi bili akteri. Evidentno je da su ljudi iz Turističke organizaci­je učili na nekim greškama iz prošle godine i sada je sve to pompeznije. Lepo je i zanimljivo kada se gleda sa strane - pokušavaju da naprave poređenje Ivana i Bogdan.

Za mladence i najbliže goste pripremlje­na je specijalna trpeza na otvorenom sa srednjevek­ovnim jelima.

- Posluženo je klasično predjelo sa sirom i suvim mesom, salata, bobove pihtije, riba, zeljanik, červiš, a od pića crno vino, pivo i voda - kaže kuvar Predrag Medenica.

Nenad Mihajlović, iz restorana “Konak”, koji je pripremio srednjovek­ovnu trpezu, priča da su na internetu istražival­i šta se jelo u Srbiji u vreme Nemanjića, cara Dušana i kneza Lazara.

- Na jelovniku nisu bile namirnice poput krompira, kukuruza, paradajza, oraha, pasulja jer su one kasnije stigle iz Amerike. Sve je pripremano na maslinovom ulju ili svinjskoj masti. Tadašnji stanovnici Srbije dosta stvari su uvozili, pa se pojavljuju badem i maslinke. Dosta je korišćena rečna riba, sa Dunava pre svega. Piletina se slabo koristila jer su kokoške čuvali zbog jaja, ali je zato bilo puno svinjskog mesa i divljači jer je Srbija bila šumovita zemlja sa izobiljem divljih životinja priča Mihajlović.

ZA MLADENCE JE PRIPREMLJE­NA SPECIJALNA TRPEZA NA OTVORENOM SA SREDNJOVEK­OVNIM JELIMA

 ??  ??
 ??  ?? uroš i sanja aksentijev­iĆ
uroš i sanja aksentijev­iĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia