Blic

Tajni susret Miškovića i Kravčenka

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, i Kiril Kravčenko, bivši direktor NIS-a, sastali su se juče ujutru u hotelu „Kraun plaza”, saznaje „Blic“.

- milana pejiĆ, mihailo joviĆeviĆ

Kako kažu izvori „Blica” upoznati sa održavanje­m sastanka, Miroslav Mišković je u svoj hotel stigao juče oko 10.30 sati. Ležerno je prošetao holom u pratnji jednog od telohranit­elja i uputio se u salu za sastanke na prvom spratu. Ova sala obično je namenjena intimnijim sastancima, za razliku od velikih konferenci­jskih sala kojih u „Plazi” ima nekoliko. Sala je za ovu priliku sačuvana samo za njih dvojicu. U hotel je ubrzo stigao Kravčenko, koji se na sastanku sa Miškovićem zadržao nešto više od sat vremena. Dvojica tajkuna su, kako nezvanično saznajemo, diskutoval­a o jačoj poslovnoj saradnji.

Poznato je, ipak, da Miškovića i Kravčenka odranije spajaju biznis i lično prijateljs­tvo. Naime, u moru različitih delatnosti kojima se „Delta holding” bavi, nalazi se i poljoprivr­eda. Miškovićev „Delta agrar” je, naime, bio veliki kupac NIS-ovog goriva i s tim u vezi značajan izvor prihoda za Kravčenkov­u firmu. „Agrar” proizvodnj­u obavlja na pet poljoprivr­ednih imanja, na 14.500 hektara zemljišta (od toga 400 hektara pod jabukama), mahom u Vojvodini.

Upravo bi to mogla biti veza između dvojice biznismena. Poznato je da Srbija ima povlastice u sferi izvoza robe u Rusiju, koja i dalje pati zbog ekonomskih sankcija koje joj je nametnuo Zapad, a koje naša zemlja do danas nije uvela. U tom kontekstu više puta se govorilo i o takozvanom zelenom koridoru između Rusije i Srbije, kojim bi srpsko voće i povrće brže moglo da stigne do Rusa. Kravčenko je, kako saznajemo, osnovao firmu koja se bavi konsalting­om za ulaganje i plasman na tržište

Rusije. Nekadašnji direktor NIS-a kupio je kuću i nekretnine u blizini Novog Sada, a osnovao je i privatnu firmu u Srbiji. Pored toga, nije izgubio sve funkcije u „Gaspromnje­ftu“i u NIS-u jer je premešten u Odbor direktora NIS-a i ostao je zamenik generalnog direktora „Gaspromnje­fta“, zadužen za upravljanj­e inostranim aktivama

Iako se hvalio dobrim poslovanje­m od kada je “Gasprom” kupio vojvođansk­og giganta, činjenica je da će iza Kravčenka ostati 6.000 otpuštenih ljudi i 10 miliona evra bonusa menadžment­u.

Jedan od povoda za sastanak mogla bi biti i Miškovićev­a želja da pošto-poto pronađe jače političko zaleđe jer su mu sada pozicije dosta lošije nego prethodnih godina. Više puta je pokušavao da sebi nađe prolaz za donošenje bitnih odluka: Da li bi velika leđa Rusije mogla da budu politička zaštita kakvu biznismen očekuje?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia