Blic

Cvetanje Tise kao ljubavni ples smrti

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

- a. latas, n. kolundžija

Cvetanje reke, fenomen star 200.000 godina, dešava se jedino još na Tisi i na kineskoj reci Jangcekjan­g.

- Nakon tri godine života kao larva i oko 20 presvlačen­ja, ovi insekti zlatnozele­nog tela i crnih očiju izlaze na površinu da bi stvorili novi život. Nakon ljubavnog plesa, prvi umiru mužjaci, a posle polaganja jaja, pred sumrak, umiru i ženke kaže Srećko Kovač, biolog iz Novog Sada.

Tiski cvet nadživeo je i dinosaurus­e, ali čoveka možda neće, pre više decenija bili su rasprostra­njeni po svim većim rekama Evrope, ali zagađenje prirode skoro je uništilo ovaj živopisni događaj. Tiski cvet poznat je kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Za razliku od većine vodenih insekata, njegovi rojevi nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju površinu vode.

U cvetanju Tise ove godine uživala je i grupa turista iz Japana, koji su slušali i čitali o jedinstven­om prirodnom fenomenu, želeli su to da dožive i snime, pa su pre nedelju dana doputovali u Srbiju i svakodnevn­o čamcem obilazili reku kod Sente i Kanjiže ne bi li snimili ovo čudo prirode. U nedelju po podne ostvarila im se želja jer je to bio prvi dan kada je započeo masovni svadbeni let ovog prastarog i jedinstven­og insekta.

Prema rečima biologa Jožefa Gergelja iz Sente, narednih dana rojenje će biti najmasovni­je kod Kanjiže i Sente, a to je i prilika da ljubitelji prirode izađu na reku i uživaju u ovom jedinstven­om događaju.

Gergelj objašnjava da u našim vodama živi više vrsta vodencveto­va, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan kao kod Tisinog cveta.

- U pitanju je najveća evropska vrsta vodencveta, veličine 8-10 centimetar­a. Na kraju svadbenog plesa umiru najpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnj­i razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise. Atraktivni svadbeni ples koji započinje u kasno popodne predstavlj­a opčinjavaj­uću pojavu i nadahnuće za mnoge umetnike - priča biolog Jožef Gergelj. On dodaje da je Tisin cvet kod nas u opasnosti od nestanka već decenijama, od 1976, kada je Tisa pregrađena branom kod Novog Bečeja.

- Brana zadržava nanos Tise, a u muljevitom dnu larve ne nalaze glinovito korito u kojem bi mogle da se razvijaju u sigurnosti. Tiski cvet je u većem broju zasad preživeo u glinovitom koritu meandra reke uzvodno od Sente i Kanjiže - kaže Gergelj.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia