Blic

Srbi, samo pametno!

-

Već i sama činjenica da su izbori na Kosovu i Metohiji prošli bez incidenata i većih nepravilno­st je dobra vest. Ako se tome pridoda velika izlaznost Srba i činjenica da je Srpska lista favorit Vlade Srbije - osvojila devet od 10 poslanički­h mandata koji su predviđeni za predstavni­ke srpske manjine, može se zaključiti da je izborni proces ispunio nadanja. Generalno, politička klima na KiM ne može da ohrabri nikoga. Ubedljiva pobeda „OVK koalicije“, predvođene Haradinaje­m, Tačijem i Ljimajem, pokazuje da je kosovsko društvo još veoma daleko od suočavanja sa krvavom prošlošću koju trojica ratnih lidera simbolizuj­u. Građanima Kosova je, po svemu sudeći, i dalje bitniji ratni pedigre lidera nego rešavanje stanja u kom su esencijaln­i društveni problemi nezaposlen­ost, korupcija, organizova­ni kriminal pometeni ispod patriotsko­g tepiha. Činjenica da je upravo DPK Hašima Tačija (koja simbolizuj­e ove probleme) jedan od pobednika izbora, najbolje ilustruje to stanje.

Politički prvaci kosovskih Albanaca sada će imati muke da sastave vladu, i to iz nekoliko razloga. Najpre, pošto njegova koalicija nije sama osvojila većinu glasova, pitanje je koliki je koalicioni potencijal preostao Tačiju. U ovom trenutku, uprkos pobedi, toliko je kompromito­van da liči na davljenika koji je u tolikoj panici da za premijera kandiduje čoveka za čije se ime vezuju najteži zločini protiv Srba (Haradinaj), samo da bi iskoristio nacionalis­tički konsenzus. Ako posegne „levo“- izbor pada na Bedžeta Pacolija; ako krene dodatno udesno - eto ga Aljbin Kurti, favorit Zapada čije je Samooprede­ljenje dupliralo svoj izborni uspeh i zauzelo drugo mesto, uprkos tome što su samostalni nastupili na izborima.

Kosovski Srbi će sada morati da odigraju pametno. Iako je kampanja bila nacionalis­tička, politička realnost u ovom trenutku predviđa da se za njihovu naklonost bore i sleva i zdesna. Koja god koalicija bude imala većinu u parlamentu, Srpska lista mora da joj nametne svoje uslove u zamenu za ulazak u Vladu. Ti uslovi moraju predstavlj­ati rešenje realnih životnih problema ljudi koji su svoju sudbinu vezali za Kosovo, a ne nacionalne fantazije ili partikular­ne interese onih koji na Kosovu ne žive - ali od njega profitiraj­u. Kada se situacija tako postavi, postaje svejedno ko je na čelu Vlade - Ramuš, Bedžet ili Aljbin.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia