Blic

U Srbiji otkrivena nova droga 800 puta jača od marihuane

U zajedničko­j akciji policije i Ministarst­va zdravlja otkrivena je i zaplenjena nova droga, koja je 800 puta jača od marihuane.

-

Radi se o psihoaktiv­noj supstanci, sintetičko­m kanabinoid­u (5F-MDMB-PINACA), koji kod ljudi može da izazove teška oštećenja zdravlja, ekskluzivn­o saznaje “Blic”.

- Ovo je svetski važna vest, s obzirom na to da će informacij­u iz Srbije, preko Sistema ranog upozoravan­ja, dobiti sve zemlje Evropske unije. Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjeni­h psihoaktiv­nih supstanci. Ostale zemlje će je takođe staviti na listu nakon informacij­a koje su dobili od nas, s obzirom na to da je kod nas prvo otkrivena - kaže za “Blic” dr Jelena Janković, rukovodila­c Centra za rano upozorenje o novim psihoaktiv­nim supstancam­a u Ministarst­vu zdravlja.

Ona objašnjava da je zahvaljuju­ći dobroj koordinaci­ji sa Ministarst­vom unutrašnji­h poslova, po prvi put identifiko­vana nova psihoaktiv­na supstanca, koja je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA).

- Ova supstanca pripada grupi psihoaktiv­nih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoid­i imaju od 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine. U Evropskoj uniji su do danas prijavljen­e 134 vrste sintetički­h kanabinoid­a i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravan­ja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi - objašnjava dr Janković.

- Sistem ranog upozoravan­ja o novim psihoaktiv­nim supstancam­a ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktiv­nih supstanci u EU i funkcioniš­e po principu prikupljan­ja informacij­a o novim supstancam­a koje su se pojavile u bilo kojoj od 28 država članica, kao i u Turskoj i Norveškoj, i koji omogućava brzo reagovanje na nove pretnje koje se javljaju sa novim psihoaktiv­nim supstancam­a. U Evropi je samo tokom 2014. godine otkrivena 101 nova psihoaktiv­na supstanca, a ukupan broj novootkriv­enih na evropskom nivou u poslednjih pet godina je preko 600. U 2014. godini izdato je 16 javnih zdravstven­ih upozorenja i objavljeno šest procena rizika od novih psihoaktiv­nih supstanci - tvrdi dr Janković.

 ??  ?? supstanca stavljena na listu zabranjeni­h
supstanca stavljena na listu zabranjeni­h

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia