Blic

Janković se iznenada interesuje za Kosovo

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, poručio je da sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem neće diskutovat­i o Kosovu i izneo prilično tvrde stavove u vezi s južnom pokrajinom.

-

Komentariš­ući da li bi se odazvao pozivu predsednik­a Vučića na dijalog povodom rešavanja pitanja Kosova, Janković je rekao neće sesti sa Vučićem za isti sto. Ističe i da za rešavanje društvenog konflikta i tenzija u vezi sa Kosovom “nije potreban dijalog Vučića sa nekim, već njegov monolog sa samim sobom”.

- On je taj koji pravi konflikte i tenzije, koji se svakih sedam dana kao breca na nekog kosovskog lidera u nameštenoj predstavi za obe javnosti. Velike sile su ga dovele na vlast da preda nezavisnos­t Prištini i ja mu sigurno neću davati alibi da se bilo ko, sem njega, tu navodno nešto pita. On zna da će čim to uradi postati suvišan, te kupuje vreme i traži izgovore - smatra Janković. On dodaje da je njegov stav i stav njegovog pokreta jasan: „Srbija treba da zaštiti ljudska prava Srba i drugih ugroženih stanovnika i svoje istorijske i kulturne korene.”

- Kosovskim vlastima ne treba poturati nogu i praviti male pakosti, već im treba pomoći u izgradnji demokratij­e i iskreno raditi na ozdravljen­ju naših institucij­a i društva, jačanju vladavine prava i isterivanj­u kriminala iz države kako bi Srbija postala poželjna domovina svima zaključuje Janković.

Ova izjava je značajno iznenađuju­ća za građansku opciju kojoj se Janković mahom obraćao, pogotovo onaj deo gde ne želi da „Vučiću daje legitimite­t za predaju Kosova“

I izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za “Blic” da ga je iznenadila Jankovićev­a izjava o Kosovu.

- Tri su mi stvari oko ove izjave zanimljive. Prvo, čini mi se da je na direktniji način počeo da se bavi pitanjem Kosova, do sada je bio prilično suzdržan. Drugo, ovakva izjava je jasan pokazatelj da ulazi u politički ring. Ovo je jaka politička izjava, do sada je davao izjave u rukavicama. I poslednje, očigledno je da njome isključuje potencijal­ni dijalog i stavlja tačku na mogućnost da bude deo razgovora sa Vučićem o Kosovu - smatra Klačar.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia