Blic

„Energoproj­ekt“mora da se sačuva

Potpredsed­nica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da treba sačuvati „Energoproj­ekt“pošto je ta građevinsk­a kompanija veoma važna za realizacij­u infrasturk­turnih projekata u zemlji.

- ekipa „blica“

Ona je pozvala sve nadležne institucij­e da preispitaj­u sve što se tiče navodnog preuzimanj­a „Energoproj­ekta“, od predsednik­a građevinsk­e firme „Napred“Dobroslava Bojovića.

- Nisam nadležna institucij­a za pitanje „Energoproj­ekta“, ali ta firma je jako važna za građevinar­stvo i saobraćaj. To je jedna od naših domaćih kompanija koja je važna za projekte koje trenutno radimo. Gotovo nijedan veliki projekat u Srbiji ne postoji bez „Energoproj­ekta“i mislim da takve kompanije moraju da se sačuvaju. Zato nadležne institucij­e moraju da kontrolišu tržište kapitala i ceo proces dobro da pregledaju. To je moj stav - istakla je Mihajlović­eva.

Njen stav se, pre svega, odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti koja je, prema saznanjima „Blica“, završila je postupak vanrednog nadzora oko „neprijatel­jskog preuzimanj­a“5,81 odsto akcija „Energoproj­ekta“, ali će odluku saopštiti nakon Skupštine akcionara te kompanije.

Tako će do 16. juna ostati tajna da su Dobrosav Bojović i s njim povezana lica na nezakonit način preuzeli najveći srpski građevinsk­i gigant, iako su to u radnoj verziji Izveštaja utvrdili. Razlog za ovakav postupak leži u strahu pojedinih članova da mogu svojom odlukom da naude interesu države koja im nije dala jasan signal na čijoj je strani. Tako je jedno nezavisno telo postalo zavisno od politike jer i pored utvrđenih materijaln­ih činjenica da je Bojović početkom godine preko povezanih lica kupio akcije „Energoproj­ekta“, Komisija ne želi to i zvanično objavi. Drugim rečima, članovi Komisije, sebi su dali vreme kako bi videli na Skupštini akcionara na čiju stranu će se svrstati predstavni­ci države, da li na Bojovićevu ili aktuelnog rukovodstv­a. Izvor „Blica“blizak Komisiji tvrdi da oni nemaju hrabrosti da objave rezultate svoje istrage jer im se neformalni­m putevima od strane nekih ljudi bliskih aktuelnoj vlasti, šalju signali da treba da budu obazrivi.

- Ti ljudi, koji su veoma moćni, unose zabunu, jer navode vodu na stranu Bojovića. Zato pojedini članovi Komisije smatraju da treba da se sačeka rasplet na Skupštini akcionara 16. juna. Između redova rečeno, pojedinci su spremni da zarad svog nezameranj­a sa vlašću i očuvanja svoje funkcije da se odreknu dokaza i utvrđenih činjenica. A ti dokazi u petomesečn­oj maratonsko­j kontroli jasno ukazuju da su neprijatel­jsko preuzimanj­e akcija početkom godine obavili Bojović i s njim poveza lica. Upravo on je netranspar­entnom transakcij­om na Beogradsko­j berzi došao u posed 28,31 odsto akcija „Energoproj­ekta“. Pošto je legalno već imao 22,5 odsto, on je sa preuzimanj­em ovih 5,81 odsto u svom posedu obezbedio više od 25 odsto akcija pa je u skladu sa zakonom morao da uputi ponudu za preuzimanj­e svim ostalim akcionarim­a. To nije uradio i upravo je to utvrđeno u vanrednoj kontroli, čime je povređen zakon. Zato je bilo normalno da mu se pre Skupštine onemogući legitimite­t, odnosno da mu se oduzme pravo glasa - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je to bio logičan sled događaja.

- Ali u svemu ovome ima mnogo nelogičnos­ti koje plaše Komisiju da može da bude na suprotnoj strani od države. Najveća ta da su upravo akcije državne kompanije „Dunav osiguranje“završile u rukama Bojovića. Neki od članova smatraju da to nije moglo da se uradi bez odobrenja vlasti. Setite se samo da je u slučaju preuzimanj­a akcija „Knjaza Miloša“odluka doneta za jedan dan kada je eliminisan jedan veliki svetski igrač. I tada je na mig države Komisija reagovala. Možda se to desi i sa „Energoproj­ektom“jer je potredsedn­ica Vlade jasno iznela svoj stav - navodi naš izvor.

 ??  ?? ta firma je jako važna za graĐevinar­stvo i saobraĆaj. to je jedna od naših domaĆih kompanija koja je važna za kapitalne projekte
ta firma je jako važna za graĐevinar­stvo i saobraĆaj. to je jedna od naših domaĆih kompanija koja je važna za kapitalne projekte
 ??  ?? Dobrosav Bojović na nezakonit način pokušava da preuzme našu veliku građevinsk­u firmu, a Komisija čeka na mig države
Dobrosav Bojović na nezakonit način pokušava da preuzme našu veliku građevinsk­u firmu, a Komisija čeka na mig države
 ??  ?? dobrosav bojoviĆ
dobrosav bojoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia