Blic

Festival u Lipolistu - selu milion ruža

- D. Tulimirovi­ć Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Festival cveća „Ruže Lipolista“biće održan od 14. do 17. juna u Lipolistu, najmirisni­jem selu Srbije.

Na dvadesetak kilometara od Šapca, okupiće se mnogi mladi umetnici, kako bi pesmom, muzikom i igrom proslavili lepotu kraljice cveća. Njima će se pridružiti i gosti iz Dervente i Razboja Ljevčansko­g.

- Festival cveća izraz je želje da se svetu predstavi vredan rad lipoliških ružara, da se peva u čast najlepše ruže, podstakne stvaralašt­vo mladih umetnika i ohrabri kreativnos­t i autentično­st u očuvanju tradiciona­lnih vrednosti. Ova manifestac­ija, osim turističko­g, ima i značajan privredni potencijal jer na jednom mestu okuplja proizvođač­e, distribute­re i kupce - rekao nam je Srđan Mitrašinov­ić, direktor Turističke organizaci­je Grada Šapca.

On je dodao da se u Lipolistu ruže gaje skoro 90 godina.

- Sve je počelo davne 1931. godine - prvi ružar bio je Ivan Topalović, a onda su se ovim poslom bavila braća Topalovići, Janko i Živojin. Danas petnaestak meštana godišnje proizvede oko milion sadnica ruža, koje se prodaju na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovin­e, Crme Gore, Hrvatske, Makedonije, Italije, Poljske, Holandije, Nemačke, Ukrajine, Kazahstana - kaže on.

Nežne boje i mirisi miliona ruža probudile su u meštanima ovog sela poseban osećaj za lepo. Neki od njih su postali i umetnici.

- Stihovi „Svirajte tamburaši od tihe pesme tišu, samo da ruže lepše cvetaju i mirišu“postali su svojevrsna himna manifestac­ije. Njih je napisao Tomislav Marinković, slikar i pesnik iz Lipolista i dobitnik brojnih književnih nagrada, koji i danas piše u rodnom mestu - objašnjava Mitrašinov­ić.

Organizato­ri Festivala su Turistička organizaci­ja Šapca, Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitel­j Grad Šabac.

 ??  ?? u mirisima Će uživati kupci, ali i mladi umetnici
u mirisima Će uživati kupci, ali i mladi umetnici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia