Blic

Moj sin se plaši da ga ponovo ne pretuku

- miroslava brkiĆ

Sin je došao kući i nije nam rekao šta se dogodilo, njegova priča bila je da se ogrebao o granu. Valjda je mislio da je on nešto pogrešio i da ćemo biti ljuti na njega, sve dok nam policija nije zakucala na vrata.

Ovako priča za „Blic“Ranko V., otac dečaka kojeg su pretukli vršnjaci u parkiću na Voždovcu jer je mahao srpskom zastavicom.

Pretučeni dečak D. V. (15) i dva dana nakon incidenta preplašen je i zbunjen.

Roditelji, i sami zatečeni incidentom, isprva nisu želeli da pričaju za medije iz straha da ne isprovocir­aju nove napade.

Dečak zbog posledica torture školskih napasnika vreme provodi kod kuće, ali je, kako pričaju roditelji, i dalje u strahu od napada.

- Moj sin je suviše dobro dete i nikada nije uradio ništa loše što bi dovelo do ovakve situacije - priča njegov otac za „Blic“.

Njegovog sina, inače učenika sedmog razreda OŠ „Karađorđe“na Voždovcu, u ponedeljak su pretukla trojica osmaka iz iste škole jer je mahao srpskom zastavicom koja je

ostala na tom mestu nakon utakmice Srbija - Vels koja je odigrana u nedelju.

Njemu su dečaci nasilnici pocepali usnu i polomili jedan zub, a juče je bio i na snimanju glave, ali je, na sreću, sve u redu.

Uprkos incidentu, roditelji su spremni da dete nastavi da živi normalnim životom kao i pre napada pa se sprema za ekskurziju.

Otac dečaka ističe da će tinejdžer od septembra normalno nastaviti da pohađa ovu osnovnu školu, iako se to dovodilo u pitanje u razgovoru sa direktorom škole.

Razredna ističe da je on dete koje u ovoj školi vole svi - od nastavnika do đaka. - U trenutku kada su krenuli na njega i rekli mu da „nema pravo da nosi srpsku zastavu jer je Rom i napali ga, dogodilo se to da su njemu u pomoć pritrčali mnogi njegovi drugari iz odeljenja. Park je bio pun dece, a njega u odeljenju vole jer je zapravo jako fino i pitomo dete - priča dečakova razredna Vladanka Jakšić. Iako možda povrede nisu toliko strašne fizičke ipak, dodaje Vladanka, ono je što njega uzdrmalo jeste i situacija koju još ne razume. Njegovi roditelji i roditelji trojice osmaka koji su ga napali razgovaral­i su sa direktorom škole. Kako smo saznali, neki su bili iznenađeni ponašanjem svoje dece, a neki - nisu. Nezvanično, ova trojica nasilnika su i đaci sa manjim ocenama iz vladanja i dosad nisu bili primereni đaci.

Zaštitnik građana će sprovesti kontrolu i postupiti po pritužbi povodom nasilja, a u školi je ranije rečeno i da je policija obavila uviđaj.

- Iako se incident desio van školskog dvorišta, OŠ „Karađorđe“škola je odmah preduzela korake iz domena vaspitnog rada. U školi je nakon obavljenog razgovora sa učenicima prvo obavljen razgovor sa pripadnici­ma PU Voždovac, zatim je održan sastanak Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavlja­nja i zanemariva­nja - piše u saopštenju Ministarst­va prosvete. Nasilje nad dečakom osudio je i ministar prosvete Mladen Šarčević.

PARK JE BIO PUN DECE I MNOGI OD DEČAKA SU PRITEKLI U POMOĆ DA ODBRANE SVOG DRUGA IZ RAZREDA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia