Blic

Maturante namučio Tom Sojer

Književnos­t i istorija srpskog jezika najveća je bila muka za oko 70.000 osmaka širom Srbije koji su juče rešavali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, iako većina tvrdi da je bio lakši nego što su očekivali.

- ekipa „blica”

Uglavnom zadovoljni kako su uradili, učenici beogradske OŠ „Stari grad” najviše su se zamislili na zadatku na osnovu odlomka romana “Doživljaji Toma Sojera”, pesme „Đulići” i koji je glavni značaj dela „Rat za srpski jezik i pravopis” Đure Daničića.

- Uopšte nisu bili strogi, bilo je najviše pitanja iz gramatike i pravopisa. Najteže mi je bilo pitanje koje se odnosi na Toma Sojera - kaže Ognjen Petrović, koji se najviše spremao za kombinovan­i test.

Njegovom drugu Nemanji Mišiću najteže je bilo da se seti kojim je delom Đura Daničić 1847. godine dokazao da je narodnim jezikom moguće pisati i naučna dela.

Odmah po završetku testa, đaci su se okupljali ispred škole i razmenjiva­li utiske i rešenja do kojih su došli.

- Najteže je bilo pitanje o Tomu Sojeru, jer su nam dali veliki odlomak i tri pitanja, tako da smo morali više puta da ga pročitamo i tu smo izgubili dosta vremena - pričaju učenice, zadovoljne odgovorima koje su napisale.

Sa beogradski­m kolegama slažu se i novosadski maturanti. Većina osmaka sa kojima je „Blic” razgovarao nada se da će dobiti dovoljan broj bodova da bi upisali željene škole.

- Bilo je problema sa zadacima u vezi sa stilskim figurama i gramatikom, dok su najlakši oni u kojima smo imali ponuđene odgovore kaže Vanja Radojičić, učenica OŠ „Petefi Šandor”, koja želi da upiše Ekonomsku školu.

Malu maturu u Nišu polagalo je 3.500 đaka u 35 osnovnih škola, a gotovo svi osmaci kažu su uradili sve zadatke i očekuju maksimalan broj bodova.

- Test je bio smešno lak. Naravno, sve sam zadatke uradila, i to vrlo brzo. Pred ispit samo sam ponovila zbirke - zadovoljno kaže Leontina Mladenović iz OŠ „Car Konstantin”, koja je već položila prijemni za specijalno bilingvist­ičko odeljenje

 ??  ?? napeto pred poČetak rešavanja zadataka
napeto pred poČetak rešavanja zadataka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia