Blic

Srbija i Unija

- MILAN GRUJIĆ, urednik

I tek letimičan pogled na kartu Evrope nudi jedini mogući zaključak - Srbija je deo Evropske unije. Ne, doduše, i njen formalni član, ali to je tehničko pitanje koje će kad-tad biti rešeno. Jer pravo na Evropsku uniju građana Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije nije ništa manje od prava Nemaca, Italijana i Poljaka. Ili Moldavaca, Ukrajinaca i Belorusa, pod uslovom da i svi oni hoće u Uniju. Dalje se na istok neće moći, zbog geografije, istorije, kulture...

Sasvim je drugo pitanje put do punopravno­g članstva, koji je jedinstven za svaku državu, pa su i prepreke pred kandidatim­a drugačije. One, takve, rezultiraj­u neodređeni­m vremenom neophodnim za dostizanje različitih stepena integracij­e, što kod građana prvo izaziva razočaranj­e, zatim ravnodušno­st i na kraju odbojnost. A odbojnost se, srećom, u Srbiji i regionu zasad najčešće manifestuj­e ironijom.

Pravo Srba, Crnogoraca i Albanaca na Uniju nije ništa manje od prava Nemaca i Francuza

Elem, to što ankete među građanima Srbije pokazuju sve manje oduševljen­je “zajednicom evropskih naroda”, logična je posledica višegodišn­jeg teturanja srpskog pitanja briselskim kuloarima, ali i odsustva hrabrosti vodećih evropskih političara da problem Zapadnog Balkana preseku kolektivni­m, ekspresnim prijemom svih pet država pretendena­ta na članstvo, uključujuć­i i Kosovo. Tako poslednja anketa Centra za međunarodn­u javnu politiku, urađena među studentima, kaže da njih 22,4 odsto uopšte ne zanima ovo pitanje, da bi 39,7 odsto glasalo protiv članstva Srbije, a samo 28,9 odsto za!

Ove brojke su poražavaju­će do te mere da uopšte nije bitno da li krivicu za njih snose srpski političari, domaći mediji (by the way većinski antievrops­ki opredeljen­i), briselska amdinistra­cija ili je pak samo u pitanju nesrećni sklop geopolitič­kih okolnosti. Srećom, ni Srbija ni druge države u regionu nemaju drugu stranu na koju bi pošle, pa će i sve ove ankete ostati samo kao interesant­an trag u istoriji balkanskih nedoumica.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia