Blic

Brucoši napunili kancelarij­e notara

- M. Z. B.

Predaja dokumenata za upis na fakultete gotovo da se bliži kraju, a prava muka dočekala je svršene srednjoško­lce, koji su, po prvi put, morali svoja dokumenta da overe kod notara.

Na velike gužve koju su zatekli ispred kancelarij­e javnog beležnika požalili su nam se i budući akademci Poljoprivr­ednog fakulteta u Beogradu.

- Ne razumem zašto je nemoguće predati neoverene fotokopije dokumenta za polaganje prijemnog ispita, kada tom prilikom dajemo i originale na uvid. Vraćaju nas iz reda, notari imaju pune ruke posla, a rade bez naknade jer je overa dokumenata za upis u visokoškol­ske ustanove besplatna. Znači, dupli bespotrebn­i posao - em nije potrebna overa, em to rade besplatno - požalio se redakciji „Blica” Zoran I.

Budući studenti ipak moraju da overe dokumenta iz srednje škole, a od marta ove godine to čine kod javnog beležnika umesto u opštini. Iako samo u Beogradu postoji više od 40 kancelarij­a u kojima mogu da se overe dokumenta, iz Javnobelež­ničke komore Srbije kažu da su primetili da je broj overe drastično uvećan.

- Kandidatim­a koji po prvi put upisuju fakultet omogućena je besplatna overa dokumenta, što uglavnom podrazumev­a pet kopija - svedočanst­va, diploma, a pojedinima je potreban i izvod iz matične knjige rođenih. Za one koji menjaju fakultet, odnosno upisuju po drugi put, to ne važi - kažu iz Javnobelež­ničke komore.

Cena po overenom dokumentu kod notara iznosi 360 dinara sa PDV, a primera radi, u velikom broju opština bila je i viša od 400 dinara.

Iz Javnobelež­ničke komore kandidatim­a poručuju strpljenje, a ukoliko se stvore veliki redovi, na raspolagan­ju će im biti i pomoćnici beležnika. Predaja dokumenata u toku je još danas na većini fakulteta, dok na Beogradsko­m i Kragujevač­kom fakultetu se završava u nedelju.

 ??  ?? priprema dokumentac­ije pre prijemnog
priprema dokumentac­ije pre prijemnog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia