Blic

Prijemni za Srbiju

- MILICA RAŠIĆ,

Kembridž, Oksford, Jejl, MIT i Londonska škola ekonomije i

političkih nauka - samo su neke od prestižnih institucij­a koje su prepoznale talenat i upornost učenika iz Srbije. Koliko su u svetu traženi vredni, pametni i ambiciozni mladi ljudi, svedoče i stipendije koje su im dodeljene, koje se kreću do nekoliko desetina hiljada dolara. Katarina Petrović, Vuk Radović i Milena Vuletić uspeli su da se izbore za tri od ukupno pet stipendija čuvenog Univerzite­ta Oksford za đake van Evropske unije - i time zasluže priliku kakvu deca iz celog sveta sanjaju.

Punoletni tek nekoliko meseci, ovi đaci položili su ispit zrelosti svaki put kada su se okitili bronzom, srebrom i zlatom na međunarodn­im olimpijada­ma i takmičenji­ma. Iza sjaja svake medalje, diplome i ocene kriju se danonoćne pripreme, nespavanja, propušteni izlasci i druženja.

Prava veličina ovih mladih talenata ogleda se u tome što su na svojoj koži osetili težinu odricanja i borbe na putu ka željenom cilju, ali i lepotu uspeha kada su do njega stigli. Iako svesni da će im diploma svetski priznatog koledža biti ulaznica za rad u prestižnim kompanijam­a, u ekonomski jačim državama, svi oni već razmišljaj­u kako će se sa stečenim znanjem vratiti u svoju zemlju - ukoliko im Srbija ponudi dobre uslove za rad uz zasluženu zaradu. Naš zadatak je da im to omogućimo tako što ćemo se ugledati na njih. Ako su oni, u najnestašn­ijim godinama, mogli da se odreknu mnogih iskušenja i zadovoljst­ava zarad višeg cilja, može li i Srbija to da uradi za njih? Četiri godine srednje škole njima je bilo dovoljno da nađu mesto za sebe, a da li su naredne četiri dovoljane za Srbiju da položi test zrelosti države koja će stati na put odlivu mladih i uspešnih?

Da li su Srbiji dovoljne naredne četiri godine da stane na put odlivu mladih?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia