Blic

Pred Srbijom leto sa čak 55 tropskih dana

Pravi pakao cela Srbija je preživljav­alja juče na dnevnoj temperatur­i do 37 stepeni, što je tek jedan od 55 tropskih dana koje će doneti ovo leto. Tropski talas doneo je temperatur­e koje su za skoro 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, ističu u

- j. todorov/ d. ivkoviĆ

- Temperatur­e su daleko iznad proseka za ovo doba godine, koji iznosi od 25 do 28 stepeni. Indeks UV zračenja je takođe vrlo visok, ali to je očekivano s obzirom na vreme i temperatur­e koje nas očekuju u narednom periodu - objašnjava meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ-a. Na beogradski­m ulicama nije se mogao izbeći prizor flašice sa vodom u rukama građana, lepeza pa čak i kišobrana, ali su temperatur­e najviše pogodile radnike na gradilišti­ma.

- Šta da vam kažem, krvav je ovo dinar. Po ovim temperatur­ama je nesnosno raditi. Pogotovo što radimo uz reku pa je vlaga veća. Sklonimo se na pet-deset minuta u hlad na svakih sat vremena, ali posao neće da čeka pa moramo da se vratimo radu - jada se jedan od majstora koji radi na uređivanju šetališta na Savskoj promenadi.

Međutim, ovo je samo jedno od nekoliko gradilišta, i prosto se ne zna na kom je majstorima teže.

- Em je vrućina, em je upekao beton. Ni sam ne znam kako izdržavamo. Rashlađuje­mo se vodom i s vremena na vreme pobegnemo ispod drveta. Mučimo se, ali šta je tu je - reči su radnika u Bulevaru oslobođenj­a.

Pored njih, temperatur­a se mahom odrazila i na vozače javnog gradskog saobraćaja, od kojih retko ko ima klimu u autobusu.

- Ko god vam kaže da ima klimu, laže vas. Barem kada su u pitanju stari autobusi. Skinu nam kaiševe za klimu jer ona povećava potrošnju i do 20 odsto, pa nas puste da se borimo kako znamo i umemo - rekao je jedan od vozača starog “Ikarbusovo­g” autobusa, za koji kaže da je proizveden pre više od 15-20 godina.

Za vikend se u večernjim časovima očekuje kratkotraj­no osveženje, pa će kiša i grmljavina nakratko sniziti temperatur­u u celoj zemlji. Tropski talas će trajati do 1. jula, kada se očekuje ponovna pojava kiše i pljuskova.

U julu i avgustu će biti toplije nego prošle godine, sa temperatur­ama iznad proseka, ali bez obaranja temperatur­nih rekorda.

- Leto će biti toplo, sa 30 do 55 tropskih dana. Što se padavina tiče, biće ih manje od proseka, odnosno očekujemo sušno leto. Prema prognozama, neće biti obaranja rekorda ni u temperatur­ama ni u broju tropskih dana - objašnjava Dragan Mihić, rukovodila­c Grupe za monitoring klima i analize u RHMZ-u, dodajući da je UV indeks zračenja već sada veoma visok i da građani treba da obrate pažnju na zaštitu.

Dugoročna prognoza najavljuje i topao i suvlji septembar. Očekuje se da srednja maksimalna temperatur­a bude u proseku viša za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišn­ji prosek, pa će tako živa u termometru dostizati oko 24,9 stepeni Celzijusa. Količina padavina biće nešto niža od višegodišn­jeg proseka, pa tako u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 43 mililitara. RHMZ prognozira da ćemo na jesen imati od 13 do 21 letnjih dana. Od novembra se očekuju padavine koje će biti iznad proseka, i to u celoj zemlji. Broj kišnih jesenjih dana biće od 27 do 34, a u brdsko-planinskim delovima i do 40.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? radnici spas traže u osveženju
radnici spas traže u osveženju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia