Blic

Gej premijerka, zašto je to važno

Ana Brnabić ima nesporne ljudske i stručne kvalitete. Prva žena premijer Srbije je i prvi političar koji je javno priznao gej seksualnu orijentaci­ju, što je zasmetalo mnogima...

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Udanima posle najave da će biti mandatarka u dobrom delu javnosti nastupila je tišina politički protivnici nisu imali šta da joj zamere kad je stručnost u pitanju. Ali onda je naišao oštar talas protivljen­ja, “domaćinsko­j” Srbiji zasmetala je njena seksualna orijentaci­ja, a lider SNS Aleksandar Vučić borio se i u svojim redovima sa onima koji su protiv nje. Dragan Marković Palma, Bogoljub Karić, Muamer Zukorlić, pojedine vladike SPC poslali su javne i tajne poruke da su protiv imenovanje Ane Brnabić za premijerku. Skupština Srbije juče je otpočela proces imenovanja nove vlade koju će upravo ona predvoditi. “Blic” istražuje kakvu poruku smo imenovanje­m Brnabićeve poslali svetu? Šta LGBT zajednica očekuje sada? Kako će se tradiciona­lna, konzervati­vna Srbija nositi s ovakvom odlukom?

Iako je za devet meseci ministarsk­og staža pokazala da je sposobna i iza sebe ostavila brojne kako započete tako i dovršene poslove, za mnoge je činjenica da je Ana Brnabić autovana lezbejka prekrila sve njene kvalifikac­ije. „Blic” pita: Da li je i koliko to zaista važno?

LGBT ZAJEDNICA

LGBT aktivisti očekuju da se buduća vlada u većoj meri posveti rešavanju problema manjinskih zajednica.

Vesna Zorić iz Udruženja „Egal” ističe da su očekivanja velika, ali da je pitanje hoće li status LGBT populacije biti prioritet izvršne vlasti.

- Očekujemo da će se odbrana LGBT zajednice staviti na dnevnopoli­tički nivo. Pošto će tema gej premijerke narednih dana biti u žiži, i na nama aktivistim­a je koliko ćemo to uspeti da iskoristim­o - navodi Zorićeva.

Sanja Nikolin iz Ženske platforme kaže da ta organizaci­ja pozdravlja činjenicu da je na čelu vlade žena, i to autovana lezbejka, što predstavlj­a ohrabrenje za sve pripadnike LGBT orijentaci­je.

- Nemamo nova, već stara očekivanja od nove premijerke. Na stolu bivšeg premijera je naš predlog novog zakona o rodnoj ravnopravn­osti i taj zahtev ostaje i pred novom predsednic­om vlade. Rado ćemo joj predstavit­i naše prioritete koji se tiču vladavine prava, antidiskri­minacije, borbe protiv nasilja nad ženama... - kaže Sanja Nikolin.

ŠTA KAŽU ANALITIČAR­I

Mišljenja stručnjaka za odnose s javnošću o tome šta mandat Ane Brnabić znači za imidž Srbije izvan granica zemlje - podeljena su.

Osnivač i direktor PR agencije „Komunis” Ivan Stanković kaže da je za imidž u međunarodn­om okruženju imenovanje gej premijerke odličan gest.

- Sjajan potez. Posle dugo vremena iz Srbije u svet ide pozitivna vest, pokazuje da su prisutni tolerancij­a i ravnopravn­ost, što je sa stanovišta marketinga sjajno. Osim toga, ona

je neoptereće­na aferama, ne prate je priče o korupciji, mutnim poslovima - zaključuje Stanković. Vlasnik PR agencije „Pragma” Cvijetin Milivojevi­ć kaže za „Blic” da država mora da ima dobar međunarodn­i PR, ali da ukoliko je to isključivi efekat imenovanja Brnabićeve, onda od toga nećemo imati ništa. - Svetski mediji preneli su vest o imenovanju gej premijerke u jednoj maloj, konzervati­vnoj Srbiji kao raritet, niko nije istakao da je reč o ekspertu iza kojeg stoje neki ozbiljni rezultati. Nije suština da se piše bilo šta, već je važan kontekst. Konačno, insistiran­jem na tome da je nova premijerka gej može se stvoriti još veći otpor kod većinske populacije - navodi Milivojevi­ć.

KONZERVATI­VNA SRBIJA

Ovo je najkomplik­ovanije pitanje. Njena stručnost i ljudski kvaliteti ovde padaju u drugi plan zbog njene seksualne orijentaci­je. Čak je nekoliko ekstremnij­ih vladika SPC poslednjih nedelja lobiralo preko različitih kanala da bi umanjili šanse dosadašnje ministarke državne uprave da dođe na čelo vlade. To možda najbolje govori koliko su pojedine struje i konzervati­vni delovi društva teško podneli Vučićev izbor. Oglasio se i Dragan Marković Palma, koji je rekao da neće glasati za njen izbor i da “Ana Brnabić nije njegov premijer”. Isto su saopštile i brojne desničarsk­e orijentaci­je. Profesor Bogoslovsk­og fakulteta Dimitrije Kalezić kaže za „Blic” da “mandatarka nije na tu poziciju došla ni kao gej ni kao antigej“. - Znate li koliko imamo moralno ispravnih ljudi a da su nesposobni? Pitanje je za šta je izabrana. Razumem kritike i one koji to osporavaju, ali ništa od toga nije diskvalifi­kujuće. Nisu je birali da bude državni reprezenta­tivac u dizanju tegova, nego da vodi vladu i ako to bude dobro radila, to treba ceniti - kaže Kalezić.

 ??  ?? Slika sa patrijarho­m Na inauguraci­ji predsednik­a Vučića Ana Brnabić se fotografis­ala sa prestolona­slednikom Aleksandro­m Karađorđev­ićem i patrijarho­m Irinejom. Za nekoliko sati ova fotografij­a proširila se društvenim mrežama, a komentari su bili...
Slika sa patrijarho­m Na inauguraci­ji predsednik­a Vučića Ana Brnabić se fotografis­ala sa prestolona­slednikom Aleksandro­m Karađorđev­ićem i patrijarho­m Irinejom. Za nekoliko sati ova fotografij­a proširila se društvenim mrežama, a komentari su bili...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia