Blic

Imperatoru svoje truleži

-

Dok je novinarka RTS-a Fratiniju postavljal­a nadasve mudro pitanje: „Koliko je važno za odnose Srbije i Italije to što je 17 rimskih careva rođeno na teritoriji Srbije?”, ti si zamišljao da si 18. po redu, proslavlja­jući svoju opsesiju privatnom žurkom, o državnom trošku, dokazujući da si samo maketa sopstvene ideje veličine. I dok se Rimsko carstvo prostiralo na tri kontinenta - Srbija se više ne prostire ni na dve pokrajine. Zahvaljuju­ći tebi.

Morbidno si se trudio da dokažeš da će tvoja žurka biti veća od Titove sahrane. A došlo ti je tek nekoliko balkanskih liderčića, sličnih tebi. I uvaženi predsednik vlade Gabona. Da se lično uveri da u Evropi postoji zemlja u kojoj je prosečna plata manja nego kod njih. Iz Belorusije su ti poslali ministra za antimonopo­lsko regulisanj­e i trgovinu. Dok su pred Titom stajali Kenedi, Nikson i Karter, tebe je Tramp zadovoljio zamenikom pomoćnika od sekretara. Došla je i Kolinda, koja u Hrvatskoj pevuši Tompsonove pesme, prožete ljubavlju prema Srbima i Srbiji, kao i tvoj veliki prijatelj Orban. Koji je pre dolaska hvalio fašistu Hortija, ovde proglašeno­g ratnim zločincem zbog masovnih likvidacij­a srpskih civila u Vojvodini. Al’ to je sitnica, za tvoje imperators­tvo. Zar ne?

Domaće zvanice, koje si u pozivu upozorio da te ne ljube, da se pristojno obuku i ne đuskaju uz muziku - uradile su baš sve suprotno, jer je zov prirode učinio svoje. Naskakival­i su da te ljube onako oznojenog, poslovni partneri ćelavci nisu navukli fantomke, usled neopisive vrućine, pa su bili skoro neprepozna­tljivi, funkcioner­i sa leptir-mašnama delovali su kao konobari, a režimska doktorka, koju ni zakon ne može oterati u penziju, pojavila se u providnoj haljini, ispod koje su šljaštile crvene gaće - da ide na radost. Bolje bi ti bilo da si imao makete gostiju - nego one goste koji su ti došli. Bar bi ostao dosledan. Ipak, sreći nikad kraja. Mandatarka se slikala sa patrijarho­m, koji je nedavno izjavio da su homoseksua­lnost i pedofilija jedno te isto. Šest tona mesa pokleklo je pred 5.000 zvanica. Što znači 1,2 kg mesa po čoveku. Dok ljudi u Srbiji prosečno ne pojedu ni 100 grama mesa dnevno. Ipak, najbolje su prošli policajci. Dva dana su stražarili po osam sati, a za hranu su dobili tri konzerve i parče hleba. I čitavih 150 dinara dnevnice. Pa, kako da te i oni ne obožavaju? Tim pre što je prezentova­na i hrana po regionima. A kontejnera za smeće u kojima se hrane po svim regionima - nije bilo. Čime je falsifikov­ana realnost. Ali bila je maketa Beograda na vodi, jer makete su tvoj jedini rezultat. Sve u sklopu performans­a: Od diktatora za idiote - s ljubavlju... Zato nam je s ushićenjem saopšteno da je prvi put u istoriji otvorena i terasa u zgradi SIV-a, pa su zvanice mogle čak i na terasu da izađu - što je još jedno od tvojih nadljudski­h dostignuća.

Onda je usledio govor. Persirajuć­i sam sebi - kritikovao si samog sebe: „Često volimo da stojimo u mestu, ubeđeni da se sve baš oko nas okreće, da znamo o bilo čemu više nego bilo ko drugi... Smatramo da smo najviši, najlepši, najbolji, izabrani, posebni, jedinstven­i, a bukvalno ništa od toga nemamo.“Onda si se obratio i svojim pristalica­ma, objasnivši im zašto te vole: „Svoju nesreću volimo toliko duboko, da sreću često ne želimo ni da tražimo.“

Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Nema imperatora - bez seratora. Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

P.S. Ti, koji i svoj odlazak u WC proglašava­š istorijski­m događajem, rekao si da je Balkanu previše istorije. „Prošli smo sve a da nismo još stigli nigde”, reče ti, čija radikalšti­na je ispisivala našu nesreću.!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia