Blic

Rogozin: Srbija neće nikada ući u EU

-

Crna Gora je za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju

Zamenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Rogozin rekao je da će Srbija imati dobru vladu, ali da nikada neće postati članica EU, jer će uslovi biti takvi da nikada neće biti u stanju da ih ispuni.

Rogozin je istakao da će, što se tiče uslova stupanja u EU, Srbija morati da se odrekne Kosova i Metohije, što se nikada neće dogoditi.

- Nijedan najprozapa­dniji Srbin nikad neće izdati svoju otadžbinu. Može se dogovarati o ekonomiji, kursu, porezima, ali to je već pitanje izdaje. A bez odricanja od Kosova i Metohije Srbe neće primiti u EU. Zato, to će biti dugovečan proces - rekao je Rogozin za „Sputnjik”.

Rogozin je nakon svečanog prijema povodom inauguraci­je predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu naveo da ne smatra da su se na prijemu dogodile neke stvari koje izlaze iz okvira onoga što je trebalo da se dogodi na formalnom, svečanom događaju stupanja novog predsednik­a Srbije na dužnost.

- Važno je što su došli svi balkanski lideri. To naglašava ulogu Srbije kao najveće i najautorit­ativnije države u regionu, od koje mnogo toga zavisi. Bio je i prilično visok nivo predstavni­ka drugih država - rekao je Rogozin.

Odgovaraju­ći na pitanje da li je Rusija članstvom Crne Gore u NATO propustila šansu da zaustavi uticaj te vojne alijanse na Balkanu, Rogozin je naveo da je Crna Gora za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju.

- Praktično, to nije stvoreno protiv Rusije, već protiv Srbije, izazvan sukob između rođene braće i sestara. To govori o tome da rođenom bratu možete da ubacite nešto što će ga učiniti otuđenijim od stranca. Isto to se kod nas u Ukrajini desilo - objasnio je Rogozin.

On je dodao da u Rusiji crnogorsku temu ne posmatraju kao ruski problem, već srpski, što ga na taj način čini i ruskim.

 ??  ?? zamenik premijera rusije smatra da Će srbija morati da prizna kosovo na putu za eu
zamenik premijera rusije smatra da Će srbija morati da prizna kosovo na putu za eu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia