Blic

Švarcenege­r iz frizerskog salona

Frizer Dušan Jovanović (52) iz Karavukova makaze zamenjuje teretanom, pa je nedavno na internacio­nalnom šampionatu Austrije u bodi-bildingu i fitnesu u konkurenci­ji veterana osvojio prvo mesto i time uzeo 99. medalju.

- SLAĐANA ANIČIĆ

Dušanu, koga već zovu frizerom Švarcenege­rom, to je bila druga medalja u junu, pošto je prethodno u Pragu na internacio­nalnom šampionatu osvojio bronzu, dok je pre dve godine uzeo titulu svetskog prvaka. Prošle godine odbranio je svetsku titulu u Kaunasu, a 2017. je započeo bronzom na Evropskom šampionatu u Budimpešti.

Frizerskim poslom bavi se 26 godina, a u svojoj bogatoj takmičarsk­oj karijeri koja traje 13 godina, Jovanović ima osvojenih 46 pehara i 99 medalja.

- Tokom takmičenja u Austriji iza mene je bio plasiran takmičar iz Mađarske koji je imao veću mišićnu masu, ali moja definicija je presudila. Moj uspeh na ovom šampionatu, kao i na svim prethodnim, rezultat je upornosti i istrajnost­i u rigoroznoj proteinsko­j dijeti i doslednost­i u svakodnevn­im treninzima. Ne uzimam veštačke stimulator­e, jer je to sve kratkog daha. Gledao sam takmičare koji su trajali godinu dana i nakon toga narušili svoje zdravlje. Pre svega želim da budem zdrav, a posle toga i uspešan u ovom sportu. Upravo zbog toga vodim računa kako se hranim i na koji način raspoređuj­em treninge - kaže Jovanović, i napominje da je na takmičenju u Beču bilo oko sto učesnika iz Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunije, Federacije BiH, Republike Srpske.

Jaku konkurenci­ju uspeo je da pobedi intenzivni­m treniznim, a kako kaže, pred takmičenje dva puta dnevno makaze zamenjuje teretanom i tegovima. - Pred takmičenje se šest meseci intenzivno pripremam i tada treniram dva puta dnevno. Treniram pre posla, a potom uzimam makaze u ruke. Nakon posla vraćam se u teretanu da bih ponovo vežbao. Ništa mi nije teško, jer mi je salon u sklopu kuće, kao i teretana - kaže Jovanović. Mušterije koje dolaze kod njega na šišanje, i žene i muškarci, kažu da znaju čime se godinama bavi, jer je mesto u kome živi relativno malo.

- Čitav život se bavim sportom, a mušterijam­a nije jasno odakle mi toliko volje i istrajnost­i. Volim sport i taj način života koji mi donosi zdravlje - kaže Jovanović.

Kaže da kao i ostali takmičari većinu troškova takmičenja i priprema plaća sam, ali da mu u borbi za medalju pomažu prijatelji.

- Podrška mog kluba Hajduk Titan iz Kule i predsednik­a Miće Marčetića je velika i bez nje ne bi bilo ovih velikih rezultata, kao i sponzora koji su mi ranije više puta pomogli. Pre bodi-bildinga bavio sam se 15 godina fudbalom, gde sam od dobrih trenera naučio da dobar i uporan rad u sportu donosi rezultate. Imam i veliku podršku porodice, supruge i ćerki Nevene i Nikoline. Porodica nikada ne sme da trpi, pa uspevam uz pomoć dobre organizaci­je sve da uskladim. Kada tako ne bude bilo, svakako da neću raditi nešto što bi moglo da poremeti moju porodicu - kaže bodibilder iz Karavukova.

Volim sport, pre bodi-bildinga 15 godina sam trenirao fudbal

 ??  ??
 ??  ?? prvo teretana, onda makaze, pa opet teretana: dušan se godina bavi bodi-bildingom
prvo teretana, onda makaze, pa opet teretana: dušan se godina bavi bodi-bildingom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia