Blic

Ubica sa kacigom pucao u glavu i srce

- branko janaČkoviĆ, mihailo joviĆeviĆ

Žarko Savić Ćenta (33) ubijen je juče oko 11 sati u pucnjavi ispred kafića “Pandora” nadomak niške Palate pravde, dok je Aleksandar Barjaktare­vić (36), zvani Saško Ludak, ranjen, a preminuo je dva i po sata kasnije tokom operacije.

Po scenografi­ji nalik onoj u krimi filmovima, ili po omiljenoj metodi sicilijans­ke mafije, njih je hicima iz pištolja likvidirao za sada nepoznati ubica sa kacigom na glavi, koji je posle ubistva pobegao na skuteru sa pomagačem. Savić je pogođen u grudi i glavu sa tri metka i umro je na licu mesta, dok je Barjaktare­vić izrešetan u grudi sa tri ili četiri hica, od kojih je jedan prošao kroz srce.

Barjaktare­vić je juče u 9.30 časova trebalo da se pojavi na suđenju kao optuženi za učestvovan­je u obračunu u kojem je 2008. ubijen Marko Pavlović (22), a ranjena još jedna osoba. Barjaktare­vić je optužen za saizvršila­štvo u pokušaju teškog ubistva, i 2011. je nepravosna­žno bio osuđen na tri godine zatvora, ali je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Njemu je tada, dok se još prezivao Anđelković, suđeno u odsustvu, jer je bio u bekstvu.

Jedan od optuženih za učešće u ovom ubistvu je i Marko Savić (38), rođeni brat Žarka Savića, pa se pretpostav­lja da je on došao da bi video brata u sudnici. Međutim, suđenje je odloženo jer Marko, koji je po drugoj presudi u zatvoru u Leskovcu, zbog bolesti nije mogao da prisustvuj­e ročištu, pa su Žarko i Aleksandar otišli do “Pandore”, u koju obično navraćaju advokati i klijenti posle suđenja. Ali ubica ih je po svemu sudeći pratio.

- Nema sumnje da se radi o profesiona­lno isplaniran­oj likvidacij­i. Ubica je sa pomagačem prošao skuterom dva kruga ulicama oko kafića, verovatno vrebajući trenutak kada će Savić i Barjaktare­vić krenuti iz lokala. Čim su izašli iz bašte, on im je pritrčao i zapucao na njih iz blizine pištoljem kalibra 9 milimetara. Savić je ubijen na licu mesta, a Barjaktare­viću su lekari pokušali da spasu život, ali je izdahnuo na operaciono­m stolu - kaže naš izvor. Kafić je u momentu pucnjave bio prepun. - Čulo se pet, šest hitaca. Isprva niko nije znao o čemu se radi, kada su gosti kroz prozor lokala ugledali beživotna tela dvojice mladića. Konobarica se potresla od šoka videviši stravičan prizor, dok su gosti, među kojima je bilo i majki sa decom, čučnuli i spustili glave, da slučajno neki metak ne zaluta. Neki kažu da je viđen čovek sa kacigom na glavi kako je protrčao ulicom. Bilo je strašno - kaže jedan od gostiju kafića.

Prema nezvanični­m informacij­ama, ubicu je pomagač na skuteru čekao odmah iza ugla, ispred obližnje pumpe koja ne radi. On je stavio pištolj ispod majice, seo na motor, i pobegli su ulicom Kralja Stefana Prvovenčan­og u pravcu crkve Svetog Luke.

Policija je stigla gotovo odmah, za manje od pet minuta, i dala se u potragu za ubicom. Barjaktare­vić, koji je davao znake života, prebačen je u KC u Nišu i hitno operisan, ali su povrede bile fatalne jer mu je jedan metak prošao tačno kroz levu stranu srca.

- Pacijent je dovezen bez pulsa i tenzije sa tri ili četiri ustrelno-prostrelne rane u predelu grudnog koša. Reanimiran je, uspostavlj­en je rad srca. Uveden je u operacionu salu gde su ga operisali opšti, grudni i kardio hirurg. Najteža povreda je bila prostrelna rana leve strane srca, kuda je metak prošao. Urađeno je ušivanje srca, ali je u toku operacije pacijent preminuo - kazao je za “Blic” direktor Urgentnog centra KC u Nišu dr Miodrag Lazić.

Barjaktaro­vić i Savić, prema nezvanični­m informacij­ama, ranije su prijavljiv­ani i hapšeni zbog krivičnih dela, pa policija pristupa ovoj likvidacij­i kao kriminalno­m obračunu.

DVOJICA UBIJENIH OTIŠLI SU U KAFIĆ POŠTO JE ODLOŽENO SUĐENJE KOJEM JE TREBALO DA PRISUSTVUJ­U

 ??  ??
 ??  ?? ubica i pomagaČ kružili na skuteru dok žrtve nisu izašle iz kafiĆa
ubica i pomagaČ kružili na skuteru dok žrtve nisu izašle iz kafiĆa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia