Blic

Novi pristup Vidovdanu

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Opet je Vidovdan, što u Srbiji može da znači samo jedno - istorija će ponovo, na ovaj ili onaj način, biti ispisana. Naša istorija, zbog te čudne podudarnos­ti prema kojoj nam se uvek „javi“usred letnjih vrelina, pomalo kao da ima efekte sunčanice - izaziva vrtoglavic­u, visoku temperatur­u, opekotine nižeg stepena, često i mučninu.

Šalu i mučninu na stranu, ako kojim čudom poslanici u Skupštini danas stignu da glasaju o novoj (potencijal­noj) premijerki Ani Brnabić i njenom sastavu Vlade, biće to, bez sumnje, istorijski dan za Srbiju. Prva žena na čelu najvažnije­g tela izvršne vlasti u ovoj zemlji definitivn­o znači ispisivanj­e novih stranica istorije.

I to onakve istorije kakva nam je preko

potrebna: pozitivne, one koja ne govori o civilnim žrtvama, vojnim gubicima, ratnoj reparaciji, atentatima i sličnim pošastima, već one koja svedoči o razvoju jednog društva, većoj ravnopravn­osti, slobodi, pravima pojedinaca u njemu.

A i zaslužili smo jedan dobar Vidovdan kad smo već sve zastrašuju­će preživeli. Još od onog prvog 1389. koji će biti proglašen veličanstv­enim porazom i u DNK ovog naroda (zauvek?) upisati ideju da se i debakl može proslavlja­ti, da se i krvoprolić­e može prikazati kao uzvišeni događaj, samo ako se dovoljno uporno i snažno negira realnost. Brojni drugi 28. juni bili su sudbonosni i poražavaju­ći. Neki su bili ambivalent­ni: šta je bio, na primer, vidovdansk­i atentat na Franca Ferdinanda? Nagoveštaj slobode, teroristič­ki akt, brutalnost bez opravdanja, herojski čin? Vidovdansk­e dileme.

Šteta je, na kraju, datum ovako nabijen fantastičn­im predanjima, magijskim ritualima i simbolikom trošiti na poraze. Jer, Vidovdan, bitan pravoslavn­im hrišćanima, zapravo je eho paganskih vremena, u kojima se proslavlja­o dan boga Vida, slovenskog boga nad bogovima. Tada bi trebalo da se vidi daleko.

Tog dana, takođe, devojke i žene sanjaju onog ko im je suđen. Koga sanja Srbija ovog Vidovdana?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia