Blic

Tomina kancelarij­a koštaće Srbiju milion evra mesečno

- slaĐana vukašinovi­Ć

Novoformir­ani savet za saradnju sa Ruskom Federacijo­m i Narodnom Republikom Kinom, institucij­a stvorena za udomljavan­je Tomislava Nikolića i njegove svite, građane Srbije koštaće mesečno oko milion evra.

Tako bar pokazuje preliminar­na računica sveukupnih troškova za rad ove novotarije koju su pravile stručne službe Vlade Srbije. Naime, pored više miliona dinara koje poreski obveznici treba da izdvoje za plate 30 zaposlenih, plaćaće i daleka putovanja svite bivšeg predsednik­a, vozni park, prostor, održavanje, komunalije, reprezenta­ciju, obezbeđenj­e. Svi ti prohtevi institucij­e koja je preko noći napravljen­a kako bi se produžio politički život Tomislava Nikolića nisu planirani u budžetu za 2017. godinu, jer kada je pravljen nisu postojale ni naznake formiranja ove službe.

To predstavlj­a poseban problem jer je služba vezana za Vladu, za čiji je rad već definisan svaki dinar za funkcionis­anje, pa se ne zna još uvek iz kojih izvora će se nadomestit­i nedostajuć­a sredstva.

Izvor “Blica “iz Nemanjine 11 kaže da je ovo trošak koji nije planiran i da postoje indicije da će zbog Tominog kabineta, službama koje su vezane za Vladu, biti delimično umanjen budžet.

- Planirani novac za rad institucij­a u 2017. godini, koje su direktno vezane za Vladu, bio je krajnje restriktiv­an. Vodilo se računa o svakom dinaru jer je tako tražio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Ovo je sada novonastal­a situacija koja mora u hodu da se rešava kako se ne bi narušio rad ostalih važnih kancelarij­a koje su vezane za Vladu, uključujuć­i i Kancelarij­u za Kosovo i Metohiju. Prema naznakama, jedan deo novca verovatno će biti obezbeđen iz budžetskih rezervi, dok će do drugog verovatno da se dođe umanjenjem novca iz fonda predviđeno­g za rad drugih službi - kaže naš saradnik.

On dodaje da je posebna priča to što su nadležnost­i no-

vog Nikolićevo­g kabineta nejasno formulisan­e i da se u mnogim segmentima poklapaju sa delatnosti­ma mnogih ministarst­ava, posebno Ministarst­va inostranih poslova.

- U odluci o formiranju Nacionalno­g saveta za koordinaci­ju piše da će se baviti sprovođenj­em Sporazuma o strateškom partnerstv­u Srbije i Rusije i Sporazuma o sveobuhvat­nom strateškom partnerstv­u Srbije i Kine. To je isuviše uopštena formulacij­a koja ne opravdava postojanje ove službe. Ako je trebalo da se udomi Tomislav Nikolić, to je moglo skromnije da se uradi, odnosno da se formira mnogo manji aparat, od tri do četiri saradnika. Drugim rečima, mogao je da mu se da simbolični značaj ali da to ne košta mnogo državu. Ovako, s obzirom na procene troškova, koji idu od 800.000 do milion evra mesečno, ispada da je to mnogo važna institucij­a. Neprimeren­o je da se u vreme kada se primenjuju mere štednje ovako baca novac. Dodatno, na snazi su i mere zabrane zapošljava­nja a on će udomiti 30 svojih saradnika kaže naš izvor.

Stručnjaci smatraju da je ovo preskupa igračka koju će građani Srbije platiti kako bi se podmirila sujeta Tomislava Nikolića.

- To je veliki teret za budžet Srbije, tim pre što su nejasne njegove ingerencij­e. Sve to je dodatno opterećenj­e za građane Srbije - kaže predsednik “Transparen­tnosti Srbija” Vladimir Goati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia