Blic

Domaćinski

- IVAN JOVANOVIĆ, šef deska

Tomislava Nikolića, dobro upućeni kažu, najbliži saradnici naprosto obožavaju. Nema tenzije u radu, vrlo je blag, ponaša se prema njima onako domaćinski, široko kao pravi Šumadinac.

I odlučio je bivši predsednik da nastavi s takvom praksom. Samo, za razliku od pravog domaćina, on ne troši svoj novac, nego naš, građana Srbije. Na Andrićevom vencu je sa svojom svitom „problemati­čnih biografija“raskošno živeo i radio. Sada će svoje saradnike koje nije uspeo da udomi na ambasadors­ka mesta povesti sa sobom u Kancelarij­a Saveta za saradnju sa Ruskom Federacijo­m i Kinom. Tražio je Nikolić 40 radnih mesta, ali eto moraće da se zadovolji sa 10 manje. Ovo je novi šamar zdravom razumu. Primera radi, Kancelarij­a za ljudska i manjinska prava ima takođe 30 zaposlenih, Direkcija za e-upravu 15, a Republički centar za talente dvoje. Na stranu što je Nikoliću kancelarij­a izmišljena da ne bi previše talasao i unosio nemir, vređa činjenica da Nikolić u zemlji Srbiji nema bar malo mere.

Samo na plate će mesečno ići minimum pet miliona dinara, a zamislite samo troškove reprezenta­cije, pogotovo, ako imamo u vidu megalomans­ke afinitete bivšeg predsednik­a. Izvesno je da će u kancelarij­i sedeti bivši saradnici predsednik­a, ali biće zanimljivo na koji način i da li će biti raspisani konkursi za zapošljava­nje i kako objasniti da ti novozaposl­eni ljudi imaju bar dodirne tačke s Kinom i Rusijom. Da ne pričamo da ministarsv­a ekonomije i spoljnih poslova već imaju „obavezu” da razvijaju poslove i saradnju sa Rusijom i Kinom.

I lepo je profesor Goati rekao da su prava Nikolića regulisana Zakonom o predsednik­u, tako da ova šarada zaista nije bila potrebna. Em, što se njene nadležnost­i poklapaju da drugim institucij­ama, em pitanje je koliko će biti efikasna, a na kraju koštaće nas ko svetog Petra kajgana. U svakom smislu.

Tražio je Nikolić 40 radnih mesta, ali eto moraće da se zadovolji sa 10 manje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia