Blic

Utrčala sam u studio i rekla: “Milošević je izručen Hagu”

- D. Dostanić

Urednica, voditeljka i novinarka Dragana Vasiljević pročitala je pre šesnaest godina u Dnevniku RTS-a vest o izručenju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Prisećajuć­i se tog događaja za “Blic”, Dragana ističe da se trudila da svaki zadatak uradi profesiona­lno.

- Sećam se da smo navrat-nanos, veoma kasno, utrčali u studio, a Tanjugov tiker je bio bled. Bila je to vanredna situacija. Kolege i ja smo gledali da profesiona­lno reagujemo i pribrano odradimo zadatak. Čak nije bilo vremena ni za spremanje. Navukli su mi neki blejzer i rekli: “Ulaziš u studio, biće tu i spikeri. Čitaćete vesti naizmeničn­o” - priseća se Dragana 28. juna 2001. godine. Ona kaže da su specijalnu emisiju završili veoma kasno, praktično sa poslednjim kadrovima ulaska u Haški tribunal.

- Tokom emisije nismo imali naše komentare. Bio je to otvoreni studio u smislu informacij­a, zasnivao se na agencijski­m vestima i reagovanji­ma - kaže Dragana, koja se u Informativ­ni program vratila 1. februara 2001. na nagovor kolega. Do tada je svojom željom radila u Ekološkoj redakciji.

- Pretpostav­ljam da su me se setili usled nedostatka kadrova i pozvali me da se vratim. Tada je v. d. direktora bio Nenad Ristić, glavnog urednika Informativ­nog programa Petar Lazović, a bila je tu i Gordana Suša - priča žena koja je deo istorije RTS-a. Dragana je kao na traci dobijala specijalne zadatke. - Ne znam da li je to bio sticaj okolnosti da se baš meni događaju specijalni zadaci. Radila sam i specijalnu emisiju o hapšenju Slobodana Miloševića ispred vile “Mir”, a potom i njegovo izručenje Hagu. Treći specijalni zadatak bila mi je vanredna emisija povodom ubistva Zorana Đinđića. To su bili vrlo teški zadaci. Da li su ostali gledali da se nekako drže po strani ili ne, ne znam - ističe Vasiljević­eva.

Ona je ispričala i kako je napustila Informativ­ni program:

- Otišla sam u Ekološku redakciju 1995. godine jer se nisam slagala sa uređivačko­m politikom. Dva puta sam podnosila ostavku kao novinar i urednik u Informativ­noj redakciji. Bilo je i kasnije problema. Radeći emisiju o izručenju Miloševića, šef deska i ja smo dobili kritiku nekih kolega i tadašnjeg v. d. urednika Informativ­ne redakcije zašto smo tako “otvorili ekran”, pa smo ravnopravn­o puštali reagovanja i socijalist­a i radikala i julovaca. Smatrala sam da moramo da budemo objektivni. Ne sme se sakriti nijedna informacij­a i ne sme se pakovati i prikrivati. Nemam šta ja kao urednik i novinar da solim ili da ne solim. Događaj se odvija kako se odvija i morate da ga ispratite - zaključuje Dragana.

 ??  ?? . prešla u ekološku redakciju zbog ureĐivaČke politike
. prešla u ekološku redakciju zbog ureĐivaČke politike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia