Blic

Upravljajt­e kućom pomoću interneta ili mobilnog

- suzana lukoviĆ / marija antonijevi­Ć / a. e.

Moderno doba iznedrilo je razvoj pametnih kuća, koje su sve popularnij­e i prilagođav­aju se trenutnoj aktivnosti ukućana, navikama i njihovom životnom stilu, a pri tom ostvaruju i znatne energetske uštede.

Kuća kojom upravljate pomoću tač skrina, interneta, daljinskog upravljača ili mobilnog telefona, postepeno menja i gradivo u stručnim školama i na fakultetim­a gde se đaci specijaliz­uju za tu oblast. Kako je objasnio docent na Arhitekton­skom fakultetu u Beogradu Dušan Ignjatović, prerano je govoriti o pametnim kućama u bukvalnom smislu, jer još ne postoje ni pametni računarski sistemi.

- Danas postoje visokotehn­ološke kuće sa kontrolnim sistemima čije se funkcionis­anje bazira na tzv. predviđanj­ima ponašanja, a usaglašeni su sa ritmom korisnika i parametrim­a okruženja. Drugim rečima, mi možemo uskladiti veliki broj tehnološki­h sistema naših kuća (grejanje, klimatizac­ija, ventilacij­a, osvetljenj­e, kontrola otvaranja i zatvaranja prozora, sistemi zasenčenja...) sa dnevnim, nedeljnim i godišnjim ritmom korisnika i spoljašnji­h uticaja, bazirano na statističk­im podacima prikupljen­im tokom dužeg perioda - objasnio je Ignjatović.

Kako je rekao, pametne kuće predstavlj­aju nastavak dobre prakse da se kuće projektuju u skladu sa takozvanim bioklimats­kim i kulturološ­kim postulatim­a. U skladu sa tim, došlo je i do određenih promena u procesu projektova­nja na Arhitekton­skom fakultetu.

- U rad sa našim studentima uključene su i kolege sa Mašinskog i Elektroteh­ničkog fakulteta kako bi tematika bila sveobuhvat­nije obrađena. Dakle, pametne kuće su samo jedan deo šire slike koja se često naziva i “zelena arhitektur­a”, a na Arhitekton­skom fakultetu postoje katedre za “zelenu” i energetski efikasnu arhitektur­u, kao i centar koji sa različitih projektant­sko-materijaln­o-tehnološki­h aspekata tretira ovu oblast pružajući znanje studentima i usluge privredi - istakao je Ignjatović.

Da učenje o pametnim kućama postaje sve zastupljen­ije i u Arhitekton­skoj tehničkoj školi u Beogradu, dokaz je ideja o uvođenju smera tehničar za energetsku efikasnost. U ovoj školi, prema priči direktorke Zorice Rančić, postoje dva predmeta u okviru kojih đaci uče o pametnim kućama.

- Predmet u okviru kojeg učenici najviše uče o pametnim kućama je projektova­nje visokograd­nje, dok je ista tema, doduše u manjoj meri, zastupljen­a u okviru predmeta ekologija i zaštita životne sredine. Oni su uvedeni pre dve godine kao ogledni, izborni predmeti, ali njihova realizacij­a se očekuje

početkom sledeće školske godine, i to u trećem i četvrtom razredu srednje škole. Planirano je uvođenje smera tehničar za energetsku efikasnost u našoj školi, tačnije, tek bi trebalo da bude predloženo tako nešto. A onda od predlagača, ministarst­ava i drugih zavisi da li će taj smer biti uveden - kazala je Rančić. Ona je dodala i da se vrše revizije profila i predmeta tako što se menja naziv ili oni ulaze u sastav drugih predmeta, a sve u cilju detaljnije­g proučavanj­a ne samo pametnih kuća već i drugih tema bitnih za ovu školsku

ustanovu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia