Blic

Infrastruk­tura razvija ekonomiju cele zemlje

Prosečne plate u mestima duž koridora 10 veće su nego u ostalim delovima Srbije zbog lakog pristupa ovoj prvorazred­noj saobraćajn­ici, što potvrđuje važnost velikih projekata u niskogradn­ji.

- jovana aleksiĆ/a.e.

Povezana sa svim oblicima života i rada, građevina je veoma važna grana za funkcionis­anje privrede u celini, a kao takva značajna je i za privredni i ekonomski razvoj na nivou cele zemlje. Izgradnja infrastruk­ture ima jednu od najznačajn­ijih uloga u opštem razvoju društvenog prostora na svim nivoima. Jednom izgrađeni infrastruk­turni sistemi pružaju komunalne usluge prostoru kome su namenjeni, ali povratno deluju na njegov dalji razvoj podižući cenu zemljišta, povećavaju­ći atraktivno­st za potencijal­ne investitor­e, a takođe podstiču i ekonomski razvoj čitavog okruženja. Igor Mladenović, profesor na Ekonomskom fakultetu Niškog univerzite­ta, ističe da o važnosti ove industrije govori činjenica da je opslužuje od 30 do 50 drugih različitih delatnosti.

- Ulaganje u niskogradn­ju, kojoj pripadaju i izgradnja puteva i mostova, značajna je zato što treba da olakša obavljanje privredne delatnosti. Dobar primer je „Ikea“, koja nije htela da posluje u Srbiji dok se naplatna rampa „Bubanj potok“ne izmesti, a budućoj kompaniji ne obezbedi bolji prilaz. Kada je ona premeštena, dobili ste jednog vrlo važnog investitor­a, te naši građani, između ostalog, neće morati da putuju u susedne zemlje kako bi kupovali u „Ikei“. To je dobra priča, jer privredi mnogo znači putna infrastruk­tura, te to što je kompletna koncentrac­ija svega u Beogradu još jednom govori o važnosti puteva – objašnjava Mladenović.

Profesor je naveo i primer „Fijata“.

- Put od Batočine do Kragujevca je bio uslov da se otvori „Fijat“u Srbiji, što je i razumljivo. Država je to prihvatila i sada imamo još jednog velikog investitor­a. Osim toga, pokazatelj je i statistika koja govori da stanovnici mesta koja se nalaze oko koridora 10 imaju veća prosečna primanja od onih koji se nalaze u takozvanom slepom crevu države – kaže profesor Mladenović i dodaje da dok ne budemo imali srednji građanski sloj društva, neće biti ni velikih građevinsk­ih projekata.

Koridor 10 predstavlj­a i jedan od najvažniji­h panevropsk­ih saobraćajn­ih koridora koji prolazi kroz Srbiju, a značajan je zbog toga što će ovim projektom transportn­i sistem Srbije postati kompatibil­an sa onim u Evropskoj uniji. Realizacij­om ovog projekta doći će do ubrzanja opšteg tranzitnog saobraćaja, to jest olakšaće se međunarodn­i trgovinski tokovi i transport putnika, što će značajno uticati na privredni i ekonomski razvoj Srbije.

Tokom prethodne dve godine duž koridora 10 otvoreno je 55 fabrika. U oblasti niskogradn­je i hidrogradn­je zaposleno je 34.356 radnika.

 ??  ?? „ikea“došla kad je izmeštena naplatna rampa
„ikea“došla kad je izmeštena naplatna rampa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia