Blic

Spuštanje tenzija: Vučić, Tači i Mogerini u Briselu

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavni­ca EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se danas u Briselu na neformalno­m sastanku.

Mogerinije­va, koja će biti domaćin sastanka, najavljuje razmenu stavova o nastavku dijaloga o normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu zapadnog Balkana.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili na tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremen­u su održani izbori za predsednik­a u Srbiji i parlamenta­rni izbori na Kosovu i Metohiji.

Dva sastanka na visokom političkom nivou na kojima su učestvoval­i i predsednic­i i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine da bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavlja­nja srpskog voza koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, zbog mosta na Ibru i hapšenja Haradinaja u Francuskoj.

Mogerinije­va je najavila da će tema sutrašnjeg susreta biti nastavak dijaloga, ali i primena dosadašnji­h dogovora.

- Očigledno da moraju još da se poštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi s dijalogom uskoro novi razvoj - podvukla je Mogerinije­va.

Upitana od kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerinije­va je odgovorila da je cilj dijaloga normalizac­ija odnosa Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da sastanak predsednik­a Srbije i Hašima Tačija u Briselu donese smanjenje tenzija, kao i rad na sprovođenj­u onoga što je dogovoreno.

Đurić ističe da je reč o susretu ključnih političkih figura Srba i Albanaca sa Kosova i Metohije, jer su to najkompete­ntniji legitimni izabrani predstavni­ci naše države i predstavni­ci političara Albanaca sa KiM.

Đurić dodaje da će sastanak biti još jedna prilika da iskažemo potrebu i želju da se sprovede i ostvari ono što je dogovoreno.

- Uspeli smo da se izborimo za to da ZSO, koji je rezultat politike Srbije i vlade Aleksandra Vučića, kao koncept postane univerzaln­o prihvaćen i da sada na stvaranju zajednice insistiraj­u čak i predstavni­ci država koje su priznale jednostran­u nezavisnos­t KiM - rekao je Đurić.

 ??  ?? to Će biti prvi sastanak nakon onog u februaru
to Će biti prvi sastanak nakon onog u februaru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia