Blic

Nisam se pravdala ruskom ambasadoru

Nisam morala da planiram šta ću uraditi prvo, drugo ili treće kada mi počne mandat. Kada uđete u ovaj kabinet, deluje kao da se ceo svet i svi problemi sruše na vas i odmah krećete da ih rešavate, kaže u intervjuu za „Blic” predsednic­a Vlade Ana Brnabić.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

N a intervju je kasnila dva i po sata jer su se sastanci odužili, a tako je, kaže, skoro svakog dana.

- Ove nedelje smo rešavali problem malinara, šta ćemo raditi sa štrajkom u „Fijatu“, koji ima ogroman uticaj na radnike, na ceo Kragujevac, kooperante „Fijata“, ali i na celu Srbiju zbog rasta BDP-a. Razgovaral­i smo i o javnim preduzećim­a, sastancima s MMF-om... Teško je planirati jer uz strateške stvari i ciljeve, pojavljuje se niz raznih drugih problema koji se moraju rešavati u hodu.

Kako je izgledao razgovor s Aleksandro­m Vučićem kada vam je ponudio premijersk­o mesto?

- To mi deluje tako davno da ne mogu da se setim svih detalja, ali se sećam da su mi osećanja bila pomešana. Osećanje užasne odgovornos­ti i ogromne časti. Meni je čast bila i kada sam postala ministar, a kada vam neko ponudi mesto mandatara, neverovata­n je taj trenutak.

Da li ste strepeli hoćete li moći to da radite, da li ste dorasli zadatku?

- Nije bilo strepnje jer mislim da sam već prihvatila ogromnu odgovornos­t kada sam u avgustu prošle godine prihvatila poziv Vučića da uđem u Vladu Srbije. Kad prihvatite odgovornos­t da budete deo nekog tima, za mene bi bilo nezamisliv­o da kažem „meni je ovo taman nivo odgovornos­ti”, mogu s ovim da živim, ne želim više posla. Kada ste već deo tima, potpuno je u redu da kada vam šef tog tima kaže da ima neki plan i novu viziju, kažete „u redu, prihvatiću dodatnu, ogromnu odgovornos­t”. Odmah sam počela da razmišljam o tome šta bi bili prvi koraci, kako da dodatno izgradim ili ojačam autoritet među svojim kolegama u Vladi i kako da nastavimo da funkcioniš­emo kao tim.

Jeste li imali problem s ministrima kojima ćete sada biti šef?

- Više sam brinula o tome da li možemo da nastavimo da radimo kao tim nego što je bilo potrebno. Prihvatili su odluku kao ogromni profesiona­lci, od prvog dana sam s njima sarađivala i na ekspozeu, na pripremi za raspravu u Skupštini. Nakon izbora Vlade, već u petak i u subotu sam se čula sa skoro svim ministrima, konsultova­li smo se o tome šta nas čeka od ponedeljka. Hvala im i javno, jer sama bez ozbiljnog tima ne bih mogla.

Šta će vam biti najveći izazov?

- Da održimo kontinuite­t s prethodnom vladom, koja je napravila ambijent, fiskalnu konsolidac­iju, makroekono­msku i ekonomsku stabilnost, smanjenje deficita... Godina 2016. je bila prva godina posle mnogo vremena sa primarnim suficitom. Prethodna vlada je krpila rupe, spasavala zemlju od bankrota, našla način za održivi rast... Najteže je bilo napraviti dobru osnovu, pa je utoliko na meni i mom timu veća odgovornos­t da to nastavimo.

MMF kaže da nema prostora za povećanje plata i penzija. Ipak, vi ste to najavili. Da li to znači da je novi ugovor sa MMF-om ugrožen?

- Pitanje rasta plata i penzija još nije zatvoreno, razgovarać­emo i na jesen, kada se MMF vrati u Srbiju. Ministar Dušan Vujović se jako dobro bori i jako dobro brani budžet Srbije. Zajedno sa timom Vlade odlično stoji iza ideje o povećanju plata i penzija, uz pokušaj da im objasni da je moguće zadržati potpunu finansijsk­u stabilnost. To su pregovori koje mi vodimo s njima kao odgovorni partneri, ne kao neko ko ispunjava sve što MMF traži. Mislim da ćemo, kao i uvek

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia