Blic

Srbija vežba s NATO nedaleko od Rusije

- marko taškoviĆ

Srpske oružane snage će danas po prvi put učestvovat­i na tradiciona­lnoj NATO vojnoj vežbi “Sejber gardijan 2017”, koja se u narednih devet dana održava u blizini Rusije - duž obale Crnog mora.

Manevre u trening centrima u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj izvodiće oko 40.000 učesnika iz čak 22 države, većinom članica NATO-a. Zanimljivo da od zemalja koje nisu pristupile ovoj vojnoj alijansi, a učestvuju na vežbi, jedino Srbija i Jermenija zvanično nema nikakvih nesuglasic­a sa Rusijom. U NATO izveštajim­a “Sejber gardijan 2017” se vodi kao najveća ovogodišnj­a vežba. Tradiciona­lni organizato­r je Evropska komanda oružanih snaga SAD koja će ovog leta imati pomoć bugarske vojske. Logistički centri biće poligon u Novom Selu u Bugarskoj i avio baza „Mihail Kogalnicea­nu“u Kostanci u Rumuniji, na obali Crnog mora, preko puta Krima. Inače, izvodiće se 17 komandno-štabnih vežbi, zatim manevri podržani računarski­m simulacija­ma, taktičke i taktičke vežbe sa bojnim gađanjem.

U Ministarst­vu odbrane ističu da će Srbija učestvovat­i u tri manevra.

- U taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem učestvovać­e 30 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, zajedno sa vojnicima i starešinam­a oružanih snaga SAD i Bugarske. Na vežbi jedinica za specijalne operacije u Mađarskoj učestvovać­e 23 člana Specijalne brigade Kopnene vojske, zajedno sa vojnicima iz Makedonije i Mađarske. Konačno, 26 pripadnika Uprave za vojno zdravstvo i Vojnomedic­inske akademije biće na vežbi u Rumuniji, zajedno sa kolegama iz BiH, Makedonije, Slovenije i Crne Gore - navode u ovom ministarst­vu za „Blic“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da Srbija učešćem na “Sejber gardija-

nu” nastavlja da koketira i sa Zapadom i sa Rusijom.

- Ova neobična situacija praktično traje već tri godine i ovo nije prvi put da Srbija učestvuje u vojnim aktivnosti­ma koje neće baš oraspoloži­ti Rusiju. Pre mesec dana, srpska vojska je istovremen­o vežbala sa ruskom vojskom u Minsku, odnosno u bazi „Jug“sa američkim gardistima. „Sejber gardijan“je posebno interesant­an zbog lokacije gde se održava, odnosno regiona Crnog mora, pa se može smatrati i pretećim po Rusiju - smatra Radić.

Podsetimo, pripadnici srpske vojske su prošlog meseca u Belorusiji učestvoval­i na vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2017“sa kolegama iz Rusije i Belorusije. U blizini beloruskog grada Bresta na tim vežbama učestvoval­o je više od 300 pripadnika ruskih vazduhoplo­vnih snaga, više od 400 pripadnika brigade za vazdušni napad beloruskih snaga za specijalne operacije i 50 pripadnika specijalne brigade srpske vojske.

 ??  ?? uČesnici “sejber gardijana”: jermenija, bugarska, hrvatska, Češka, nemaČka, gruzija, grČka, maĐarska, litvanija, crna gora, holandija, poljska, modavija, rumunija, srbija, slovaČka, slovenija, turska, ukrajina, velika britanija, sad i makedonija.
uČesnici “sejber gardijana”: jermenija, bugarska, hrvatska, Češka, nemaČka, gruzija, grČka, maĐarska, litvanija, crna gora, holandija, poljska, modavija, rumunija, srbija, slovaČka, slovenija, turska, ukrajina, velika britanija, sad i makedonija.
 ??  ?? „sejber gardijan“obuhvatiĆe
i vežbu prelaska reke sa simulacijo­m masovnih žrtava
„sejber gardijan“obuhvatiĆe i vežbu prelaska reke sa simulacijo­m masovnih žrtava
 ??  ?? na bojnom gaĐanju biĆe srpskih vojnika
na bojnom gaĐanju biĆe srpskih vojnika
 ??  ??
 ??  ?? manevar Će imati i specijalne brigade
manevar Će imati i specijalne brigade

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia