Blic

IVAN JOVANOVIĆ, šef deska Gutanje žaba

-

Slučaj Bojana Pajtića je udžbenički primer kako kad se malo udaljite iz politike možete da postanete racionalan zdravorazu­mski i, gle čuda, duhovit čovek. U jednom od poslednjih istupa u javnosti Pajtić je rekao da će vođe opozicije morati da “progutaju neke žabe”, a isto to će morati da urade i glasači.

Ko zna do koliko kolona će se doći u opoziciji, a nije isključeno da bude i petokolona­ša

Mislio je, bivši lider DS, da opozicija mora da se ujedini, da se sujete moraju skloniti sa strane, pa čak i neke ideološke razlike. Da glasači moraju da zažmure na jedno oko kada budu zaokruživa­li tu jednu listu protiv Vučića, koji apsolutno nije birao koga će uzeti u svoju koaliciju. Hteo je Pajtić da kaže da će na toj listi sigurno biti imena nedostojni­h opozicione liste, ali opet neophodnih za neki valjaniji rezultat.

Nije dugo trebalo pokretu Dosta je bilo i njenom lideru Saši Raduloviću da pokažu da im ne pada na pamet da jedu bilo kakve žabe. Najavili su samostalni izlazak na izbore u Beogradu, ali ostaju otvoreni za razgovor sa ostalim opozicioni­m strankama oko eventualno­g zajedničko­g nastupa, ali naglašavaj­u da “neće čekati nikog”.

Pre par meseci jedna kolona opozicije je bila prilično realna, gledajući zagrljaje Tadića, Jankovića, Jeremića i Obradovića. Brzo se zatim od jedne liste došlo do dve kolone (desnica i levica) jer su razlike nepremosti­ve. Međutim, kako su krenuli, ko zna do koliko kolona će se doći u opoziciji, a nije isključeno da bude i petokolona­ša.

Za to vreme Vučić i najbliži saradnici mogu da budu opušteni što se tiče delovanja opoziciona­ra. Naprednjac­ima je veća muka kako da unutar sebe održe jedinstvo jer svi hoće svoj deo kolača vlasti. Međutim, Vučić je preuzeo dosta toga od pokojnog Zorana Đinđića, pa je shvatio da gutanje žaba nije najgore što može da se desi. Naprotiv, zato i na svakim narednim izborima, između ostalog, ima bolje rezultate, a opozicija se nazire u tragovima. Možda bi trebalo i o tome da razmisle.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia